Haas ulazi u novu sezonu Formule 1 s novim šefom momčadi, Ayaom Komatsuom. Kevin Magnussen, danski vozač koji započinje svoju sedmu sezonu u američkoj momčadi, govori da Japanac donosi značajnu promjenu te da ove godine nema nerealnog optimizma.

Na ulasku u 2024. godinu Gene Haas je odlučio napraviti veliki rez i smijeniti dosadašnjeg šefa svoje F1 momčadi, Guenthera Steinera. Obrazložio je svoju odluku lošim rezultatima, nakon što je Haas prošlo prvenstvo završio na posljednjem mjestu među konstruktorima.

U ulogu šefa momčadi promoviran je Ayao Komatsu, također dugogodišnji zaposlenik Haasa, ali čovjek koji se do sada bavio tehničkim stvarima, a ne upravljanjem organizacijom. Jasno, Japancu treba dati vremena kako bi pokazao što zna i umije, ali Kevin Magnussen tvrdi da se već u ovom kratkom periodu vide neke značajne promjene u funkcioniranju ekipe.

“Velika je to promjena za našu momčad i očekujem da će promijeniti dinamiku i komunikaciju unutar cijele organizacije. Očekivanjima se ove godine prilično dobro upravlja. Mislim da je u nekim godinama bilo nešto nerealnog optimizma na ulasku u sezonu, a utjecalo je to na mene također.”

“Zasigurno, Ayao vrlo jasno misli da se još nismo makli s prošlogodišnje pozicije, ali je jasan i u tome da kako razvojna krivulja izgleda mnogo bolje. Tako da je zapravo optimističan da se možemo pomaknuti prema naprijed tijekom godine.”

“Cijeli je poredak tako zgusnut, a mislim da smo se mi prošle godine zabili ravno u zid u pogledu razvoja bolida. Nikako nismo uspijevali probiti tu barijeru dok nismo promijenili koncept, no ove godine izgleda dosta bolje. Očekivanja su sada mala na početku, ali su velika za sezonu u cjelini”, kaže Danac.

Kevin je počeo voziti za Haas 2017. godine, doprinio je osvajanju onog odličnog petog mjesta u poretku konstruktora 2018., no nakon toga nije bilo previše pozitivnih događanja u redovima američke momčadi. Pokušao je Steiner i s mlađim vozačima, angažiravši za 2021. Schumachera i Mazepina, ali i ta je faza kratko trajala pa je Magnussen vraćen 2022. nakon samo jedne sezone izbivanja, a za prošlu je sezonu iskusni Hülkenberg zamijenio Schumachera.

Ayao Komatsu i Kevin Magnussen, Haas F1 Team (Photo by Andy Hone / LAT Images)

Prema izjavama koje se mogu čuti iz Haasovog tabora, vjerojatno će Magnussen i Hülkenberg na početku sezone biti na začelju poretka ili vrlo blizu začelja. No, vjera u Komatsuove sposobnosti postoji, bez obzira na to što nema prijašnjeg iskustva u vođenju momčadi.

“Moj je odnos s Ayaom dosta dobar. Naravno, blisko sam surađivao s njim prošle godine kroz sezonu. Mislim da imamo veliku promjenu, ali da je zanimljiva. Ima i drugih timova koji su napravili sličnu stvar, postavili ljude iz tehničkog odjela u ulogu šefa momčad, a to im je funkcioniralo dosta dobro.”

“Mislim da će Ayao raditi na svoj način, a mislim da nam pritom donosi puno tehničkog znanja i stručnosti”, rekao je Magnussen.

Koliko će Haas zaostajati za rivalima doznat ćemo u iduća dva tjedna. Od 21. do 23. veljače održavaju se predsezonska testiranja, a samo tjedan kasnije na rasporedu je i prva utrka sezone – VN Bahreina.

Objava Magnussen: Nekad je bilo nerealnog optimizma, Komatsu donosi veliku promjenu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak