Ugovor Formule 1 i organizatora utrke u Kneževini ističe ove godine pa su se počela postavljati pitanja o budućnosti te kultne ulične utrke. Predsjednik monegaškog saveza uvjerava javnost da će novi ugovor biti potpisan, a Pierre Gasly kaže da bi gubitak VN Monaka bio pravi šok.

Svjetsko prvenstvo Formule 1 doživljava velike promjene u ovim modernim vremenima. Stalno se pojavljuju nove staze i lokacije održavanja F1 utrka, a neke druge pak gube svoje mjesto u kalendaru usprkos bogatoj tradiciji. Krajem prošle godine u prvenstvu je debitirala Saudijska Arabija, ove ćemo godine gledati inauguralnu VN Miamija, a za iduću godinu već je najavljena VN Las Vegasa.

Korak po korak, Svjetsko prvenstvo dolazi do limita kad je broj utrka u pitanju, barem prema aktualnom pravilniku, a onda se postavlja pitanje koje će utrke izgubiti svoje mjesto u kalendaru. Konkretno, bi li legendarna VN Monaka mogla postati stvar prošlosti?

Ta utrka ima nešto drukčiji poslovni model od ostalih, a ima i onih koji zagovaraju gašenje tog Grand Prixa zbog lošeg utrkivanja na uskoj uličnoj stazi. Aktualni ugovor završava s 2022. godinom, no predsjednik saveza Automobile Club de Monaco govori da će novi biti potpisan.

“Želio bih se referirati na ono što se pisalo u medijima, da ćemo teško nastaviti organizirati Grand Prix utrke nakon 2022. Spominjalo se da Liberty Media zahtjeva previsoku naknadu za Monako te da se utrka više neće održavati. To nije istina. I dalje smo u razgovorima i trebamo potvrditi naš dogovor potpisivanjem ugovora. Mogu garantirati da će se Velika nagrada nastaviti održavati i nakon 2022. Ne znam hoće li novi ugovor biti na tri ili na pet godina, ali to su detalji”, izjavio je Michel Boeri.

Pierre Gasly u bolidu AlphaTaurija na ulicama Monte Carla (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)

Komentar o ovoj temi ponudio je i jedan od francuskih vozača u Formuli 1, član AlphaTaurija Pierre Gasly. Za njega nije upitno treba li Monako i dalje biti jedna od postaja u kalendaru Svjetskog prvenstva.

“Bilo bi šokantno ako bi Monako izgubio mjesto u kalendaru. To je vjerojatno najprepoznatljivija utrka na svijetu. Razgovarajući s ljudima koji nisu fanovi F1, svi su čuli za Monako iz različitih razloga – ili zbog utrkivanja, ili zbog zabava ili zbog akcije koja se odvija oko Velike nagrade. To je ikonski vikend.”

“Stvarno se nadam da ćemo i dalje to doživljavati kao vozači jer vjerojatno se radi o jednoj od najtežih staza u kalendaru, jednoj od najizazovnijih, a meni je i najdraža.”

“Spa i Monako su mi dvije najdraže staze. Mislim da su one dio povijesti i DNA Formule 1, trebaju biti u kalendaru svake godine. Znamo da Formula 1 u današnje vrijeme planira sezonu na osnovu puno različitih stvari, tako da ćemo vidjeti što će biti. Osobno, stvarno se nadam da će te utrke ostati i sljedećih godina”, poručio je Gasly.

Objava Gasly: Gubitak Velike nagrade Monaka bio bi šokantan pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak