Američka kompanija predala je službenu prijavu Međunarodnoj automobilističkoj federaciji za ulazak u Svjetsko prvenstvo Formule 1 u vidu proizvođača pogonskih jedinica od 2028. godine. Namjera je učiniti to kroz suradnju s ekipom Andretti, koja još čeka dopuštenje za ulazak u natjecanje kao 11. momčad Formule 1.

Kompanija General Motors već je ionako naumila sudjelovati u projektu momčadi Andretti kroz svoj brand Cadillac. Andretti Racing želi postati 11. momčad na gridu Formule 1, dobio je odobrenje Međunarodne automobilističke federacije FIA-e, no još uvijek čeka odluku Formula One Managementa.

Očekuje se kako će Andretti u društvu vodstva General Motorsa posjetiti Veliku nagradu Las Vegasa ovog tjedna te odraditi lobiranje kako bi njihova prijava za Formulu 1 prošla. Glavni protivnici su aktualni F1 timovi koji strahuju da će izgubiti dio prihoda ako se poveća broj momčadi u natjecanju.

Andretti je izrazio želju sa svojom ekipom pristupiti natjecanju u Svjetskom prvenstvu od 2025. godine. Za taj uvodni period morao bi naći dobavljača pogonskih jedinica, a najlogičnije je da to bude Alpine, budući da Francuzi u F1 nemaju nijednog kupca svojih motora. No, GM se službeno prijavio za ulogu proizvođača motora u Formuli 1 od 2028. godine i želi to ostvariti upravo kroz suradnju s Andretti Racingom.

Predsjednik General Motorsa Mark Reuss: “Oduševljeni smo što će naš novoprijavljeni tim za F1, Andretti Cadillac, biti pogonjen pogonskim jedinicama General Motorsa. S našom stručnošću u detaljnom inženjeringu i utrkivanju, uvjereni smo da ćemo razviti uspješnu pogonsku jedinicu i pozicionirati Andretti Cadillac kao istinski tvornički tim. Radit ćemo s najboljima, na najvišim razinama, sa strašću i integritetom, što će pomoći podići kvalitetu sporta za fanove sporta diljem svijeta.”

Kako kažu iz General Motorsa, razvoj i testiranje tehnologije prototipa već je počelo. Američka kompanija kroz Formulu 1 želi pojačati razumijevanje područja elektrifikacije, hibridizacije, održivih goriva, visoke učinkovitosti motora s unutarnjim izgaranjem i softwarea.

Za očekivati je da će GM povući ovu prijavu ako FOM odbije ulazak Andretti Cadillaca u Svjetsko prvenstvo Formule 1.

Objava General Motors želi postati novi dobavljač motora u F1 počevši od 2028. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak