Sedmerostruki prvak svijeta traži oštre kazne za timove koji su prekršili pravilo o ograničenom godišnjem budžetu…

Svjetska automobilistička federacija nedavno je objavila rezultate svoje analize financijskog poslovanja F1 timova u 2021. godini. Bila je to prva sezona nakon uvođenja pravila o ograničenom budžetu od 145 milijuna dolara, a analizom je ustanovljeno da nova financijska pravila nisu ispoštovali Red Bull Racing i Aston Martin.

Međutim, još se uvijek ne zna kako će FIA kazniti prekršitelje, što ponovno unosi nepotrebnu pomutnju u cijelo natjecanje. Red Bull je prošle godine osvojio vozačko prvenstvo s Maxom Verstappenom, a stav momčadi je da nije došlo do kršenja pravila. I dalje se odvijaju sastanci i razgovori na relaciji Red Bull – FIA.

Za manje prekoračenje proračuna, do pet posto, predviđene su financijske ili sportske kazne, no FIA o sljedećim potezima zasad šuti. Lewis Hamilton lani je izgubio bitku za naslov prvaka, a uoči nastupa na Velikoj nagradi SAD-a ovog vikenda, poručio je da kazne trebaju biti oštre kako bi se zaštitio integritet sporta.

“Mislim da sport treba poduzeti nešto oko ovoga. U suprotnom, ako će biti blagi u pogledu ovih pravila, onda će svi timovi trošiti preko postavljene granice. Trošenje više milijuna da bi vam onda netko samo udijelio packu, sasvim jasno neće biti odlična stvar za sport. U tom slučaju bolje da nemamo ograničenje budžeta za budućnost”, rekao je Hamilton.

Mercedesov je vozač još izrazio vjeru u posao koji obavlja predsjednik Svjetske automobilističke federacije Mohammed Ben Sulayem sa svojim timom, s ciljem očuvanja integriteta Formule 1, a zalaže se i za transparentnost natjecanja, koja je posljednjih godina poprilično narušena raznim odlukama i dogovorima što se odvijaju iza zatvorenih vrata.

“Oni koji se natječu u Formuli 1 trebaju poštivati vrijednosti sporta, kao i pravila koja su donesena da bi se provodila. Mislim da ova vremena mogu biti zbunjujuća za fanove, a bez fanova naš je sport bezvrijedan. Zato mislim da bismo se trebali držati određenih vrijednosti”, rekao je Lewis.

Objava Hamilton: Ako će kazne biti blage, bolje da nemamo ograničeni budžet pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak