Mercedesov bolid W14 dočekao je značajne nadogradnje, a u tom redizajniranom izdanju prvi je put izašao na uličnu stazu u Monte Carlu. Nakon prvog dana VN Monaka, Hamilton i Russell su bili različitog raspoloženja, a slažu se u jednom – ovo nije mjesto za isprobavanje noviteta na bolidu.

Lewis Hamilton je priznao da je bio vrlo optimističan nakon prvog slobodnog treninga u Monaku, budući da je po vremenima krugova konkurirao onima najbržima i na kraju zauzeo treću poziciju. Ipak, na drugom treningu u svom redizajniranom Mercedesu nije uspio biti tako dobar. Svi su vozači radili simulacije kvalifikacijskih krugova, koji u Monaku igraju presudnu ulogu, a Lewis je na kraju bio šesti.

To mu je donekle smanjilo očekivanja od ovog vikenda, ali ipak je bio dobrog raspoloženja na kraju prvog dana u Kneževini. Komentirao je kako mu je bilo prvi put voziti ovaj nadograđeni W14.

“Generalno sam imao izvrstan dan. Stvarno sam uživao u vožnji. Želim reći veliko, veliko hvala svima u tvornici. Napraviti, dizajnirati i razviti bolid nije lagana stvar. Svi su uložili jako puno vremena, tako puno sati napornog rada, da bismo danas imali ovo. Drago mi je da smo uspjeli održati bolid na stazi za sve njih i mislim da imamo mnogo podataka.”

“Ovo nije mjesto za ultimativni test nadogradnji, ali generalno je osjećaj u bolidu bio dobar. Šteta je što nismo bili onako blizu vrhu kao što sam se nadao na kraju sesije. No, definitivno sam osjetio poboljšanja i zahvalan sam na njima. Moram samo nastaviti popravljati vremena i vidjeti možemo li izvući još nešto više iz bolida”, izjavio je Hamilton.

Predstavnike medija zanimalo je postoji li neki određeni dio bolida ili segment vožnje u kojem Lewis osjeća najveći napredak zbog nadogradnji.

“Postoji, ali neću reći gdje na bolidu”, odgovorio je sedmerostruki prvak svijeta. “Za mene je bilo vrlo jasno gdje je nedostatak performansi i razgovarat ćemo o tome na briefingu. Stavit ćemo glave skupa i pokušati dokučiti kako to možemo dosegnuti s onim što imamo. Nadam se da će nam ovo dati platformu za napredak.”

George Russell, Mercedes (Foto: Steve Etherington)

Hamiltonov momčadski kolega, George Russell, rezultatski je imao puno lošiji dan. Prvi trening završio je tek na 15. poziciji, dok je na drugom bio 12. Vremenski gledano, nije razlika na drugom treningu bila tako velika, nešto više od dvije desetinke sekunde, ali na kratkoj stazi na kojoj je teško ili gotovo nemoguće pretjecati, to može imati ogroman utjecaj na konačni rezultat. I mlađi od Mercedesovih vozača rekao je da o nadogradnjama trenutno ne treba previše razmišljati.

“Kao što smo rekli, Monako je jedinstvena staza i stvarno nije mjesto za ocjenu bilo kakvih nadogradnji ili promjena. Znali smo to pripremajući se za vikend. Tako da, brinut ćemo o tome idući vikend, a sada se samo fokusirati na to kako biti bolji ovdje, na stvarno unikatnoj stazi.”

“Kvalifikaciju su najvažniji dio vikenda, a kvalifikacije su dio vikenda u kojem se mi, generalno gledano, mučimo. Uvijek smo bolji nedjeljom, ako pogledamo 18 mjeseci unatrag. Trebat ćemo pokušati otkriti neke stvari. Definitivno ima pozitivnih znakova, definitivno smo se poboljšali od prvog treninga. Ovdje nikad nije lagano. Moramo raditi na brzini za kvalifikacije, bolid u globalu ćemo ocjenjivati idući vikend”, poručio je George.

Vozači Red Bulla, Ferrarija i Fernando Alonso u Aston Martinu djelovali su kao favoriti za prvih pet pozicija u kvalifikacijama, no Hamilton nije bio daleko i može se nadati nekakvom iznenađenju, a vidjet ćemo koliko se Russell može približiti momčadskom kolegi u nastavku vikenda.

Objava Hamilton: Ovo nije mjesto za test nadogradnji, ali imao sam izvrstan dan pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak