Fantastična sezona Red Bulla i Maxa Verstappena zamaskirana je skandalom o prekoračenju dozvoljene potrošnje u 2021. godini, zbog čega je konstruktorski prvak iz 2022. godine kažnjen sa sedam milijuna eura novčane kazne koju moraju platiti u 30 dana.

Osim financijske kazne, Red Bullu je smanjeno i dozvoljeno vrijeme u zračnom tunelu za iduću sezonu. Samim time, Red Bull će imati još manje vremena za testiranje u nadolazećoj godini, a prvoplasirana ekipa u konstruktorskom prvenstvu već ima reducirano dozvoljeno vrijeme.

Iako se ne radi o blagoj kazni, mnogi su mišljenja da Red Bull nije prikladno kažnjen zbog kršenja pravila. Međutim, u Red Bullu su drugačijeg mišljenja. Iako ne ističu da je sama kazna pretjerana, šef ekipe Christian Horner smatra da je ogromna šteta učinjena na reputaciju i ugled njegove momčadi, primarno zbog optužbi i komentara rivala kao što su Toto Wolff (Mercedes) i Zak Brown (McLaren).

Hornera također brine što su procurile informacije o Red Bullovom prekoračenju tjednima prije nego što je taj podatak postao služben.

“Optužbe koje sam čuo u Singapuru iznimno su uznemirujuće za svakog zaposlenika naše ekipe, sve naše partnere i svakoga tko je uključen u Red Bull.”

“Očito, bilo kakvo curenje informacija veoma je zabrinjavajuće. To je nešto što očekujemo istražiti.”

“Priznajemo da je to lekcija koju moramo naučiti. Potencijalno su učinjene pogreške u našem izvještaju, a svatko može biti stručnjak nakon što se poznaju činjenice.”

“Nije postojalo namjere, ništa nije bilo neiskreno i varanje sigurno nije bilo uključeno, kao što su neki kutevi sugerirali. Mislim da se ne moramo ispričati.”

Christian Horner

Red Bullov šef kaže da je njegova ekipa “naučila svoju lekciju”, a dodaje i da svatko može naučiti iz njihovog primjera. Također dodaje da Verstappen i Sergio Perez zaslužuju više poštovanja na stazi.

“Naučili smo neke lekcije. Svatko može naučiti nešto iz ovoga, kritizirali su nas u javnosti. Primili smo prilično težak udarac zbog optužbi drugih ekipa.”

“Zviždi se našim vozačima na stazama. Značajna je šteta i za našu reputaciju koja je nastala zbog optužbi ostalih. Vrijeme je da to sve prestane.”

Christian Horner

Objava Horner o Red Bullovoj kazni: Nije bilo namjere, ne moramo se ispričati pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić