Red Bullov šef Christian Horner nije zadovoljan formom drugog vozača Sergija Pereza koji je potpuno podbacio u europskom dijelu sezone ovogodišnjeg prvenstva Formule 1. Meksikanac je vrlo dobro ušao u sezonu i osvojio četiri postolja u prvih pet utrka, nakon čega je nagrađen novim dvogodišnjim ugovorom uslijed velikih glasina o njegovoj budućnosti.

Aktualni konstruktorski prvak pokazao je svoju vjeru u Pereza i dao mu novi ugovor, ali Horner nakon VN Velike Britanije ističe kako Sergio jednostavno mora dati bolje rezultate. Podsjetimo, Perez je na utrci u Silverstoneu završio na 17. mjestu. Njegova je utrka kompromitirana nakon pogrešnog odlaska u boks u promjenjivim uvjetima, nakon čega nije mogao nadoknaditi veliki zaostatak.

Perez se, međutim, sam doveo u nepovoljni položaj kada je izletio u šljunak u prvoj kvalifikacijskoj rundi, zbog čega je ispao u Q1. Nakon kvalifikacija je Red Bull promijenio motor u njegovom bolidu zbog čega je startao iz boksa.

“Perez zna kako je njegova trenutačna forma neodrživa. Mi moramo osvajati bodove s takvim bolidom, on to zna. Sergio zna svoju ulogu i ciljeve, nitko ne želi više od njega povratak u dobru formu,” rekao je Horner nakon utrke u Silverstoneu.”

“Ako želimo osvojiti prvenstvo konstruktora, trebaju nam bodovi s oba bolida. Toga smo itekako svjesni,” istaknuo je Horner.

Horner dodaje kako je izrazito frustrirajuće što Red Bull ne ostvaruje rezultate s oba bolida. Prije samo nekoliko tjedana njegova je momčad produžila ugovor Perezu, koji je i prethodnih sezona pokazivao slabosti u europskom dijelu sezone.

“Naravno da smo frustrirani kada nemamo rezultate s oba bolida. Mislim da je frustrirajuće i što smo izgubili Checa u Q1 u kvalifikacijama. Izgubio je prvi trening jer je vozio Isack Hadjar, imao je dobar drugi trening, ali je trebao biti među top 6, a ne ispasti u Q1. Ali tu smo.

Horner je potvrdio kako će Perez u Mađarskoj dobiti novu podnicu koja je na Silverstoneu već bila dostupna Maxu Verstappenu.

Spomenimo i kako će Red Bullov rezervni vozač Liam Lawson ovog tjedna testirati ovogodišnji Red Bullov bolid na Silverstoneu. Naravno, trenutačno se ne da naslutiti kako je Perez na ‘vrućem stolcu’, no Red Bull je i ranije u prošlosti donosio nagle odluke oko svojih vozača. Sjetimo se kako je prošle godine Daniel Ricciardo odradio identično testiranje prije nego što je zamijenio Nycka de Vriesa u AlphaTauriju…

“Već mjesecima planiramo Liamovo testiranje aerodinamike,” istaknuo je Horner.

“Naravno, Checo je pod pritiskom. To je normalno u Formuli 1. Ali kada ne dostavljate rezultate, pritisak se samo gomila. On je toga svjestan. On to zna. Ovog vikenda ništa mu nije išlo za rukom…”

“Riskirali smo u utrci, počeo je na tvrdim gumama, dobro je napredovao u ranoj fazi utrke, a onda je počela padati kiša. Bio je na 15. ili 16. mjestu, morali smo baciti kocku, kao što je i Ferrari s Leclercom.”

“Prešli smo na inter, da smo pogodili sa strategijom, Sergio bi izgledao poput heroja. Ali nije, pa ne izgleda tako. I onda je morao ići još jednom u boks. Izgubio je jako puno vremena dok je vozio na interu po suhoj stazi. Puno toga moramo analizirati s ove utrke,” zaključio je Red Bullov šef.

Objava Horner: Perezova forma je neodrživa! Mora osvajati bodove u tom bolidu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić