Bogat vikend u automobilizmu otvorenjem sezone kružnih utrka i ocjenskih vožnji, europskog brda, nastavak kronometra i okupljanje kartingaša.

ZAGREB – Kalendar Hrvatskog auto i karting saveza ove je godine izuzetno sadržajan u svim disciplinama oktanskog sporta na četiri kotača. Posljednji vikend travnja samo je najava sličnih, sve do kasne jeseni, kada će se subotom i nedjeljom, na različitim krajevima Hrvatske ili u inozemstvu odvijati natjecanja u kojima sudjeluju hrvatski vozači.

Jubilarnom 50. utrkom u austrijskom Rechbergu, na stazi dugoj 4.440 metara, sudjelovanjem 247 vozača iz 18 zemalja, otvara se ovogodišnja sezona FIA European Hill Climb Championshipa (EHC) u okviru koje se za europske bodove Kategorije I (turistička vozila) i Kategorije II (formule i prototipovi) bori 67 vozača, dok je u FIA Historic prijavljeno 47 vozača. Među brojnom automobilističkom elitom pet je hrvatskih vozača.

Za euro bodove FIA Grupe 1 u Mitsubishi Lanceru Evo IX nastupa Domagoj Pereković (AKK Zanatlija Zagreb), prošle godine u istoj skupini trećeplasirani, a u svoju četvrtu europsku sezonu u nizu kreće i mladi Riječanin Matija Jurišić (AK RI autosport) koji je prošle godine pobijedio upravo u Rechbergu u FIA Grupi 4, sada s novim automobilom Peugeot 308 TCR. Za ukupni poredak Kategorije II izvan EHC sustava vozit će mađarski internacionalac s hrvatskom licencom Laszlo Szasz (AK Dubrovnik Racing) u Formuli Reynard 2KL Zytec F3000. U FIA HHC povijesnih automobila najavljen je nastup Dorijana Kljuna (AK Rijeka, Opel Kadett E GSI 16V) i Svena Gorupa (AMK Zanatlija Zagreb, VW Golf 1 GTI). U subotu su tri treninga, a u nedjelju 28. travnja dvije bodovne vožnje od 9 i 14 sati.

U susjednoj Mađarskoj, na novoj kružnoj stazi Balaton Park, pored istoimenog jezera, duljine 4.114 metara, vozi se FIA CEZ međunarodna auto utrka Laptiming Cup, a među osam različitih bodovnih konkurencija, s prve dvije bodovne utrke, što su na rasporedu u nedjelju, otvara se hrvatsko Državno prvenstvo na krugu. Prijavljeno je 18 vozača iz sedam klubova, a u Otvorenom prvenstvu Hrvatske priključit će im se još četvorica vozača.

KRONOMETAR U POREČU I OSV U ZAGREBU

U Poreču, na improviziranoj stazi Parkirališta Žatika, trećom utrkom nastavlja se PH u kronometar vožnjama. Nastup na “9. Motorshow Poreč 2024.” u organizaciji AK Poreč Motorsport i AKOK Skok racing 1993 najavilo je 62 vozačice i vozača iz 15 klubova, a priključit će im se i 30-ak u konkurenciji Prvenstva Istarske rivijere. Vozi se u nedjelju, dok će dan ranije biti program promocije kartinga i karting slaloma, te susret tuniranih i styling automobila.

U Zagrebu, pored popularne „Kockice“, otvara se ovogodišnje Prvenstvo Hrvatske, ujedno bodovano i za otvoreno prvenstvo Zagreba u ocjensko-spretnosnim vožnjama. Organizator nedjeljnog susreta “4. OSV Memorijal Krešo Merlić-Merla“ je AMK Zanatlija Zagreb uz suorganizaciju AAMK Sveučilište. Vještinu i spretnost, na poligonu autoškole, u pet posebnih ispita oprobat će 30 vozačica i vozača iz osam klubova, među kojima je pet mladih juniora i tri vozačice. Vožnje počinju od 10,30 sati, a proglašenje najuspješnijih je oko 18 sati.

U Virovitici, na karting stazi ovog se vikenda održava prvi susret s natjecateljskim karakterom najavljenih 50-ak kartingaša u okviru novoformiranog Gokart CRO Cupa. Vozit će se u šest različitih klasa, a starosna dob je od najmlađih do veterana kartinga. Organizator i promotor MMAGGs najavljuje pet istovrsnih susreta, sve do rujna, na stazama u Virovitici i Šmriki.

Autor: Miroslav Krpan

Objava Hrvatski vozači po Europi i na domaćim stazama pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr