Haas je ponovno u prilično lošoj situaciji. Bodova nema već pet utrka, ali zato ima puno problema s bolidom. Konkurenti trenutno izgledaju bolje i moćnije, posebno Williams koji drži sedmo mjesto konstruktorskog poretka s deset bodova prednosti pred društvom Guenthera Steinera.

Nico Hülkenberg i Kevin Magnussen muče se cijele sezone s bolidom momčadi Haas. On je u kvalifikacijama još i prilično dobar, ali u utrci je izuzetno grub prema Pirellijevim gumama te zbog izraženije potrošnje guma vozači utrke redovito završavaju na lošijim pozicijama od onih s kojih startaju.

Problem je bio itekako vidljiv na prošloj utrci u Monzi, gdje su Nijemac i Danac bili jedini vozači koje je vodeći Max Verstappen obišao za krug. Osvojili su tek 17. i 18. mjesto, a kako su sami komentirali, praktično uopće nisu sudjelovali u utrci.

Zadnji bod za Haas u jednoj GP utrci osvojio je Magnussen još u Miamiju. Nakon toga pozitivan je bio tek Hülkenbergov sprint u Austriji, kad je na račun odličnih kvalifikacija došao do šestoga mjesta. Dok Haas muku muči sa svojim bolidom, Alexander Albon donio je Williamsu čak deset bodova u zadnje dvije utrke. Velika je to prednost za britansku momčad u borbi za sedmu poziciju konstruktorskog poretka.

“Da budem iskren, izgleda kao da je Williams otišao s tim. Oni i McLaren napravili su ogroman napredak ove godine i ne vidim kako bismo mogli to okrenuti, osim ako nađemo nešto uistinu magično”, kaže Hülkenberg.

“Kad vozimo s nižom razinom potisne sile, jednom kad gume prođu onu frišku fazu svog životnog vijeka, za nas postoji samo jedan pravac, a to je – unatrag. Jednostavno jedemo gume, balans je loš, imamo puno više proklizavanja od ostalih bolida. Kad ne možete držati tempo, gume trošite još više. Zato je Monza bila jedna od najtežih i najgorih utrka u sezoni.”

Nekakvu dozu optimizma Hülkenberg može pronaći u osvajanju 12. mjesta na Velikoj nagradi Nizozemske. Bolidu VF-23 ipak više odgovaraju staze koje zahtjevaju više downforcea, ali i vremenski uvjeti koji osiguravaju niže temperature zraka i staze.

“Visoke temperature staze i sunčano vrijeme definitivno nam ne idu u prilog. Brzina je u Zandvoortu bila obećavajuća i osjećaj u bolidu bio je mnogo bolji nego u Monzi. Zato sam za naredne utrke oprezno optimističan. Mislim da bismo trebali biti u boljoj poziciji. Barem nešto bolji u toj sredini poretka, bliže nekakvom utrkivanju”, najavio je vozač Haasa.

Sunce neće smetati njemačkom vozaču na noćnoj utrci u Singapuru ovog vikenda, no temperature će ipak vrlo vjerojatno biti prilično visoke.

Objava Hülkenberg: Treba nam nešto magično da bismo uhvatili Williams pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak