Razmišljanja šofera s iskustvom

najiskusniji hrvatski autonovinar s vama dijeli svoja razmišljanja

TUŽIBABA

Bolje biti kreten u cijelom, nego heroj u slupanom autu

U četvrtak, još jedan lančani sudar tri automobila u Ljubljanskoj. Ta moderna prometnica kao da je „rođena“ za sudare – u ožujku 2008. šest automobila, 2014. pet automobila, 8. srpnja, 2014. pet, a u kolovozu 2011. čak osam automobila sudjelovalo je u lančanom sudaru. Recimo da se u Sloveniji 30 siječnja 2016. dogodio na autocesti Kopar – Ljubljana lančani
sudar čak 71 automobila.

Bilo suho ili mokro, ravna dupla prometnica mami za bržom  vožnjom, a pri tome se zaboravlja na siguran razmak. To stalno ponavljam: ako se čovjek vozi brzinom od 60 km na sat, svake sekunde prevali 16,67 metara.

Ako se uzme vrijeme reakcije od jedne sekunde, automobil je već prešao tih 16,67 metara. A vozite se u koloni na šest-sedam metara razmaka od automobila ispred vas. I vi dragi vozači, sve to znate, ali imate nove gume, dobre reflekse, pažljivo vozite, ali….

Počele su kiše, uskoro će i snijeg, ceste su masne i skliske. Gume su kakve već jesu, nisu baš  najnovije, ali… Ljudi dragi pa držite najmanje dvostruku dužinu automobila razmaka u gradu. Zakon ne propisuje koliko je to, ali držite razmak za koji vi mislite da vam je dovoljan da zaustavite vozilo.

Ako držite veći razmak, odnosno sigurniji, tada će se neki „indijanac“ odmah ubaciti, pa vi opet povećate razmak, uletit će drugi…. I tako redom, dok vas bolja polovica ne opomene: „čuj stari voziš ko kreten“.

Ali uvjeravam vas bolje biti i kreten u cijelom automobilu, nego heroj u slupanom. (N.U.)