Slatke muke

kupnja automobila i uživanje u vožnji
Andrija Lovrec

Kupnja automobila drugi korak

Vrijeme je da nakon razmišljanja u prvom koraku krenem dalje

 

Nikako da se odlučim za drugi korak. Još uvijek razmišljam. Možda je vrijeme da razmišljanja “stavim na papir” da vidim koje su želje, opcije, mogućnosti. Krenimo sa željama….

U stvari bitno je definirati klasu automobila. Koji to auto je dovoljan za svakodnevne potrebe. Pa dobro i one nesvakodnevne. Izvanredne. Putovanje s obitelji na primjer. Pomnim razmišljanjem i iskustvom u vožnji raznovrsnih automobila došao sam do zaključka kako je kompaktna klasa potpuno dovoljna za sve moje potrebe.

Da bi potraga za novim automobilom bila lakša i bez stresa pobrinula se naša draga knjigovoziteljica i ustupila mi je svoj dragi bivši auto. Crveni (draga, nemoj me ubit…). Fiat. Panda. Prvi vlasnik. U stvari vlasnica. U odličnom stanju. Da, stvarno. i toga ima.

Vozim se tako ja u Pandi i nastavljam razmišljati o svom novom autu. Zašto novom kad imam Pandu? Panda mi je baš dobro sjela. Odlična po gradu, malo troši, parkiraš se gdje hoćeš…. Sve prednosti malog auta. Ali i nedostatak – mali je. Ipak mrvicu premali. Nije baš da bi s lakoćom svi sjeli u njega i otišli na put. Ok, barem lakše razmišjam o novom autu. Kompaktna klasa. Da, to je dovoljno.

Na žalost, gotovo svaki proizvođač automobila nudi svojeg aduta u kompaktnoj klasi. Izbor nije nimalo lak. Znači treba se voditi emocijama. I da, ne smije biti crvene boje.

Emocije kažu Alfa Romeo. Kompakt kaže Giulietta. 🙂 Savršeno. Baš sam brzo gotov s izborom. Eto, još samo da odem u dućan i kupim.

Na žalost nije tako jednostavno. Novi iz dućana? Da, to bi bilo savršeno. Mogu li si to priuštiti? Teško. Čak bi rekao nikako. Dakle rabljeni. Najbolje malo rabljeni. Salonski model. Uh, to je skoro kao novi. Možda nažicam neki popust….

Na žalost nije išlo.

Svaki dan prolazim pored mnogobrojnih “auto salona” “iza žice” gdje se prodaju rabljena vozila. Primamljivo. Automobili dobro izgledaju. Iz auta. Na prvi pogled. Usudim li se zakoračiti na taj teren? Ma to su sigurno provjereni automobili od prvih vlasnika. redovito održavani. Pa čak i oni iz uvoza. Hm… Ipak se ne usudim. Hvala.

Sajam automobila. Največi u ovom dijelu Europe. Hrelić. Jakuševac. Kako ga god nazvali. Tko nije bar jednom bio ne zna što je kupovina ili prodaja automobila. Uz kotlovinu. Neprocjenjivo. Jedini problem što se treba ustati što ranije. Najbolje na sajmu biti oko 6 ujutro. Mislim da ću i to prekrižiti.

Mali oglasi? Ima sve što vam srce poželi. Malo bolja ponuda nego “iza žice”, čini mi se…. Malo sam prenervozan za traženje.

Direktan uvoz, pardon, unos iz Njemačke? Čak sam dobio savjet da su u Engleskoj jeftini automobili, samo treba prebaciti volan kad se unese u Hrvatsku. Divno. Baš za mene. Križam opciju.

Razmišljam i surfam. Dosta zastupnika i ovlaštenih uvoznika novih automobila ima prodaju rabljenih. Provjerenih. Nekako sam sigurniji u tu izjavu kod ovlaštenog zastupnika nego “salona iza žice”. Možda to nije loša opcija.

Drugi korak je skoro gotov, a još nemam konkretnu opciju modela, marke…. Ajde da još razmislim. Do trećeg koraka.

Drugi i pol. Popis kandidata.

Uskoro.