Charles Leclerc završio je na trećem mjestu u Sprint utrci na Circuit of the Americas, zaostavši za pobjednikom Maxom Verstappenom i sedmerostrukim svjetskim prvakom Lewisom Hamiltonom. Monegaški vozač poslije utrke progovorio je o ključnim trenucima i očekivanjima za glavni događaj u nedjelju.

Nakon što je krenuo s druge startne pozicije, Leclerc je pokušao izazvati Maxa Verstappena u prvom zavoju, no to će se pokazati ključnim trenutkom Sprint utrke za Monegažanina. Agresivna obrana u prvom zavoju od strane Verstappena kompromitirala je Leclercovu putanju, čime ga je ostavila u lošijoj poziciji za borbu s Hamiltonom. Nakon kratkotrajne borbe, Hamilton je osigurao drugo mjesto, dok se Monegaški vozač morao zadovoljiti trećim mjestom.

”Prilika je postojala, bilo je prostora i pokušao sam, ali bilo je tijesno i izgubio sam poziciju od Lewisa, no danas su bili malo jači u smislu trkaćeg tempa.”

“Očekivali smo da će biti jači i bili su, stoga imamo posla za odraditi kako bismo razumjeli što možemo napraviti bolje kako bismo sutra bili korak ispred”, rekao je Leclerc.

Dok je Leclercov SF-23 bio opremljen srednjom smjesom guma, njegov momčadski kolega Carlos Sainz bio je jedini vozač na stazi koji je koristio najmekšu komponentu guma. Takva strategija nije se u potpunosti isplatila Sainzu, ali Leclerc koji će nedjeljnu utrku početi s pole positiona, što mu je 21. u karijeri, smatra da su tako dobili puno podataka za analizu.

”Mislim, imamo prilično puno podataka za analizu imajući dva bolida na dvije različite strategije. Mislim da će nam to malo pomoći jer znamo kako će se sutra ponašati najmekša komponenta guma. Nadam se da to možemo iskoristiti i nadam se da možemo sutra pobijediti”, rekao je Leclerc.

S druge strane garaže, Carlos Sainz ostvario je napredak tijekom početka Sprint utrke zahvaljujući najmekšoj komponenti guma, ali kako je utrka odmicala pokazalo se da gume ne mogu izdržati 19 krugova u odnosu na medium komponentu guma.

Na pitanje je li bio zadovoljan sa strategijom, Sainz je odgovorio:

”Eh, ne! Kada sam shvatio da sam bio jedini bolid na najmekšoj komponenti guma, rekao sam da vjerojatno nismo bili u pravu. Očito, nakon dva ili tri kruga vidio sam da srednja smjesa guma bila brža gotovo cijelo vrijeme.”

”Imamo zato nešto za naučiti i nešto za poboljšati kako bismo u budućnosti vidjeli možemo li možda izbjeći takve rizike i ne činiti ih. Ali da, barem sam uspio zadržati svoju poziciju.”

“Mislim da bismo na srednjoj smjesi guma napravili bolji posao, ali sačuvali smo šesto mjesto cijelu utrku braneći se i dao sam sve od sebe.”

Poput Leclerca, i Sainz se osjeća optimistično glede onoga što Ferrari može postići na nedjeljnoj utrci u Austinu s obzirom na to da utrku počinju s prvog, odnosno četvrtog startnog mjesta.

”Definitivno izgledamo kao da smo u boljoj poziciji za sutra i s više znanja o gumama, naučili smo kako se najmekša komponenta guma ponaša.”

“Stoga, barem idemo u sutrašnji dan sa znanjem kako bi se gume trebale ponašati i sada se možemo usredotočiti da sutra damo svoj maksimum. Danas je bilo teško, ali barem smo nešto naučili”, zaključio je Sainz.

Početak utrke na stazi Circuit of the Americas u Sjedinjenim Američkim Državama počinje u 21 sat po hrvatskom vremenu.

Objava Leclerc o nedjeljnoj utrci: Nadam se da možemo pobijediti pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija