Charles Leclerc u kvalifikacijama za sprint utrku osvojio je šesto mjesto, ali startat će s devetog zbog kazne koju su mu odredili suci.

U prvoj rundi Shootouta, kvalifikacija za sprint, Charles Leclerc se sporo kretao kroz zavoj broj devet i našao se na trkaćoj putanji ispred Oscara Piastrija, koji je bio u brzom krugu. Suci su odmah zabilježili incident, a kasnije saslušali vozače i predstavnike momčadi pa odlučili kazniti Monegažanina kaznom od tri mjesta na gridu.

Umjesto sa šeste startne pozicije na koju se kvalificirao, vozač Ferrarija u sprint će krenuti s devetog mjesta. Time će za jednu poziciju u poretku profitirati Fernando Alonso i Lance Stroll iz Aston Martina te Esteban Ocon iz Alpinea.

Piastri je sucima rekao da je vidio Ferrarijev bolid kako se sporo kreće stazom te da je morao kočiti, smanjujući brzinu za otprilike 45 km/h u odnosu na prethodni krug. Suci su provjerili telemetriju bolida te potvrdili te navode, procijenivši da je Australac izgubio oko pola sekunde.

Ferrarijev predstavnik branio se da momčad nije mogla učiniti išta više u upozoravanju svog vozača, ali za suce ta komunikacija nije bila na traženoj razini te su ustanovili da je došlo do nepotrebnog ometanja drugog vozača, koje se moglo izbjeći.

Kazna se odnosi samo na sprint, ne na glavnu nedjeljnu utrku. Piastriju je slaba utjeha, budući da je ispao u prvoj rundi Shootouta s tek 17. rezultatom.

Objava Leclercu grid penalty za sprint zbog blokiranja Piastrija pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak