Svoj neslavni vikend u Miamiju, Kevin Magnussen je okončao s čak šest zarađenih kazni. Pritom je dodao i pet kaznenih bodova na svoju vozačku licencu pa je do kraja godine u prilično nezgodnoj situaciji. Dva ga boda dijele od zabrane nastupa na jednoj od F1 utrka.

Kad je Kevin Magnussen u pitanju, Velika nagrada Miamija 2024. ostat će upamćena, ali iz krivih razloga. Umjesto dobrim vožnjama i rezultatima, vozač Haasa se istaknuo prikupljenim kaznama i kaznenim bodovima.

U subotnjoj sprint utrci zaradio je nekoliko vremenskih kazni i tri kaznena boda zbog odlaska preko granica staze i stjecanja prednosti u borbi za poziciju protiv Lewisa Hamiltona. Nastavio je u sličnom tonu u nedjelju u glavnoj Grand Prix utrci, kad je novu kaznu i dva kaznena boda zaradio izazivanjem sudara s Loganom Sargeantom.

Skupiti čak pet kaznenih bodova unutar jednog trkaćeg vikenda uistinu nije jednostavno, a kad tome pribrojimo ranije ovosezonske prekršaje danskog vozača, onda situacija postaje dosta problematična. Na VN Saudijske Arabije dobio je tri kaznena boda jer je proglašen većinskim krivcem za sudar s Alexom Albonom, a iz istog je razloga dobio dva kaznena boda na VN Kine, samo je sudar bio s Yukijem Tsunodom.

Dakle, u zadnjih par mjeseci Magnussen je skupio čak deset kaznenih bodova, a dođe li do 12, to će značiti automatsku zabranu nastupa na idućoj utrci Svjetskog prvenstva Formule 1. Bit će to poprilično opterećenje za Danca jer postojeći kazneni bodovi brišu se tek 12 mjeseci nakon što su zarađeni pa to u praksi znači da do kraja ove sezone K-Mag ne smije napraviti niti jedan prekršaj za dva kaznena boda, ili će u suprotnom jednu utrku gledati na TV ekranima.

“Morao sam odraditi svoje, taktiku koja mi se ne sviđa, ali imala je za cilj čuvanje Nica i osvajanje bodova. Nije to način na koji se želim utrkivati, ali tako sam to trebao napraviti”, komentirao je svoje prijestupe Magnussen, smatrajući očito da cilj opravdava sredstvo, ako je pokušavao pomoći timskom kolegi.

“Što se dogodilo danas, naravno da nije dobro. Bez obzira, idemo dalje i pokušat ćemo biti bolji idućeg vikenda.

Svojim vrlo agresivnim, povremeno čak možda i nesportskim branjenjem pozicije, Magnussen je ove sezone u par navrata privukao pažnju iz krivih razloga. Počeli su njegove vožnje komenirati i dužnosnici drugih F1 timova, smatrajući da bi ovakvo pretjerivanje trebalo odgovarajuće i kažnjavati.

“Imamo slučaj namjernog ponašanja s namjerom nanošenja štete drugom natjecatelju i takvo je ponašanje zabilježeno unutar iste utrke i ponovljeno tijekom iste sezone. Kako kazne mogu biti kumulativne? Trebale bi biti eksponencijalne.”

“Nije to pet plus pet plus pet jednako je 15. Pet plus pet plus pet možda znači da trebaš provesti jedan vikend kod kuće sa svojom obitelji i razmišljati o svom sportskom duhu pa se tek onda vratiti.” Andrea Stella, šef McLarenove momčadi

Ne uspije li Magnussen obuzdati svoje nagone za (pre)agresivnim utrkivanjem i kršenjem pravila, možda bi se ove sezone mogla pojaviti još jedna prilika za nastup Olivera Bearmana u Formuli 1.

Objava Magnussen na samo dva kaznena boda od zabrane nastupa na jednoj F1 utrci pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak