Brazilac je odlučio pravnim putem tražiti zadovoljštinu za događaje iz 2008. godine te je na Visokom sudu u Londonu podnio tužbu protiv Formule 1, Formula One Managementa te Bernieja Ecclestonea zbog takozvanog skandala “Crashgate”.

Kratki podsjetnik na događanja iz 2008. godine: Felipe Massa, tada vozač Ferrarija, izgubio je prvenstvo za jedan bod od Lewisa Hamiltona u McLarenu. Sporna je, međutim, Velika nagrada Singapura na kojoj se Renaultov vozač Nelson Piquet Junior namjerno zabio u zaštitnu ogradu, kako bi izazvao izlazak sigurnosnog automobila te tako pomogao svom momčadskom kolegi Fernandu Alonsu da dođe do pobjede na toj utrci.

Španjolac je bio pobjednik utrke na stazi Marina Bay, Hamilton je do cilja došao na drugom mjestu, a Massa je ostao bez bodova zbog problema prilikom zaustavljanja u boksu. Krenuo je natrag na stazu dok je za njegov bolid još uvijek bilo pričvršćeno crijevo za dolijevanje goriva. Massa i njegov tim smatraju da je ta utrka trebala biti poništena, a u tom bi slučaju on bio svjetski prvak.

Massa i njegov tim već neko vrijeme pokušavaju vratiti cijeli slučaj u fokus javnosti, a sada su poduzeli i prve konkretne pravne korake. Pri Visokom sudu u Londonu podignuta je tužba protiv Formule 1, Formula One Managementa i tadašnjeg čelnika Formule 1, Bernieja Ecclestonea.

Prema izjavi brazilske pravne tvrtke Vieira Rezende Advogados, Massa traži “izjašnjenje da je FIA prekršila svoja pravila jer nije odmah istražila nesreću Nelsona Piqueta Juniora na Velikoj nagradi Singapura 2008. jer da je imala odgovarajuću reakciju, Massa bi te godine osvojio vozačko prvenstvo. Također, Massa traži odštetu zbog značajnih financijskih gubitaka koje je pretrpio zbog propusta FIA-e, a u kojima su sudjelovali i Ecclestone i FOM.”

Ecclestone je prošle godine u jednom intervjuu rekao da je u to vrijeme bilo dovoljno dostupnih informacija da bi se pokrenula istraga tog slučaja i da bi se onda ti rezultati odbacili. Kasnije je pak rekao da se ne sjeća da je dao taj intervju.

Massin pravni tim poslao je upite FIA-i i FOM-u vezano uz ovu temu, no nije dobio odgovore. Općenito, FIA trenutačno ima raznoraznih problema jer nedavno je u javnost izašla tvrdnja jednog zviždača, prema kojoj je aktualni predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem pokušao izravno utjecati na rezultate VN Saudijske Arabije 2023. tražeći od sudaca da povuku kaznu dodijeljenu Fernandu Alonsu. Osim toga, Ben Sulayema se optužuje da je pokušao spriječiti homologaciju staze u Las Vegasu.

“Nedavni događaji demonstriraju da problemi s transparentnošću i integritetom u Formuli 1 ostaju relevantni, a jasno je da će biti potreban ozbiljan rad kako bi se vratio kredibilitet. Pokušaji pronalaska prijateljskog rješenja nisu bili uspješni, tako da Massa nije imao izbora nego inicirati ovaj pravni proces”, stoji u priopćenju odvjetničkog tima.

Kako piše Motorsport.com, Massa traži odštetu u iznosu između 60 i 150 milijuna funti, a FOM je odbio komentirati ovaj slučaj.

Naslovna fotografija: Mohd Nor Azmil Abdul Rahman from Kuala Lumpur, Malaysia

Objava Massa podigao tužbu protiv F1, FOM-a i Ecclestonea zbog VN Singapura 2008. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak