Nakon kišovitog drugog slobodnog treninga u petak, subotnji trening na stazi Albert Park odrađen je po suhim uvjetima, unatoč prijetećim oblacima u Melbourneu.

Zbog mnogo prekida u petak, većina momčadi je nepovratno izgubila dosta vremena kako bi se odradile vožnje s puno goriva, kao i kvalifikacijski krugovi.

Max Verstappen otvorio je svoju najbržu sesiju s vremenom kruga od 1:19.664 na mediumu. Nakon što ga je nakratko svrgnuo Ferrarijev Carlos Sainz na mekim gumama, Nizozemac se vratio s najbržim krugom od 1:18.741.

Verstappenovo vrijeme, od najbržih jedino postavljeno na srednjoj komponenti guma, ubrzo je nadmašio drugi Ferrarijev vozač – Charles Leclerc. Bilo je to 1:18.731 na softu, a zatim spušteno i na 1:18.691.

Drugi Red Bull, onaj Sergia Pereza, ostao je u garaži za vrijeme uvodne faze treninga. Mehaničari su radili na stražnjem dijelu njegovog RB19. Nakon neurednih sesija u petak, gubitak vremena na stazi bio je još skuplji za Pereza nego inače.

Nakon 15 minuta, novo najbrže vrijeme na mekoj komponenti napravio je Fernando Alonso u Aston Martinu – 1:18.329. Ubrzo je to bilo poboljšano sa 1:18.127 od strane Sainza.

Perez se napokon pridružio sesiji nakon 20 minuta i imao blizak susret s Haasom Nice Hülkenberga, koji ga je zamalo gurnuo u zid u njegovom prvom brzom krugu.

Odmah nakon polovice sesije, nastupili su uvjeti crvene zastave zbog velikog komada krhotina s AlphaTaurija Nycka De Vriesa, koji je zaradio oštećenje u zavoju broj 9, ali nakon već tri minute, akcija se nastavila bez prekida sve do kraja.

Uvjeti na stazi su se ubrzano poboljšavali i doveli su do niza brzih vremena u posljednjih 10 minuta treninga, prije nego što je sitna kiša u blizini zavoja broja 1 pojačala i uzrokovala da Perez i Leclerc odu široko na izlasku iz zavoja.

Alonso je nakratko zauzeo vrh s 1:17.727, da bi ga Verstappen ubrzo skinuo s 1:17.565.

Alpineov Esteban Ocon također je iskoristio poboljšane uvjete na stazi za napredovanje u poretku vremena, zauzevši treće mjesto, 0.373 sekunde iza Verstappena i 0.017 ispred Mercedesovog Georgea Russella.

Drugi Alpine, onaj Pierrea Gaslya završio je kao peti, a slijedi ga Perez, koji si je uništio dva brza kruga blokiranjem kotača pri kočenju.

Sainz i Lewis Hamilton su na sedmom i osmom mjestu, dok su Astonov Lance Stroll i Alfa Romeov Zhou zaokružili prvih 10.

Hülkenberg je bio 11. za Haas ispred Williamsa Alexa Albona i Leclerca, koji nije uspio ući u posljednji brzi krug.

Lokalni favorit Oscar Piastri bio je 14. za McLaren, a slijedili su ga druga Alfa s Valtterijem Bottasom i AlphaTaurijev Yuki Tsunoda.

Logan Sargeant i Kevin Magnussen su bili sljedeći, s De Vriesom i Landom Norrisom iza njih.

Norris je odradio samo 12 krugova, u zadnjem dijelu sesije imao je problema s kvačilom na svom McLarenu.

Rezultati treninga:

Objava Max najbrži uoči kvalifikacija u Australiji pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic