Cilj Formule 1 je da finalizira novi pravilnik koji se odnosi na sprint utrke, a prva je na VN Azerbejdžana koja se vozi na uličnoj stazi u Baku-u.

Osnovna ideja novih pravila bila bi da se sprint utrka koja se vozi subotom u potpunosti odvoji od glavne utrke koja se vozi u nedjelju. Ideja je da obje utrke imaju zasebne kvalifikacije te da rezultati sprinta ne utječu na startni poredak glavne utrke.

Ovakav plan predstavio je šef Formule 1 Stefano Domenicali na posljednjem zasjedanju F1 komisije, a plan su podržali šefovi većine momčadi.

Budući da se nijedno pravilo ne može promijeniti bez FIA-e, šefovi momčadi su poslali zahtjev da se doneseni set pravila uzme u razmatranje te da se na posljetku donese i konačna odluka kako bi se pravila stavila na snagu.

Prvi plan novog formata vikenda je da se petkom, umjesto drugog slobodnog treninga, voze kvalifikacije za glavnu nedjeljnu utrku, a kvalifikacije za sprint utrku, da se voze subotom ujutro, prije same sprint utrke.

Naizgled jednostavna promjena pravila nosi i pojedine poteškoće. Kao najveći problem novog formata vikenda ističe se alokacija guma. Pirelli je tako već proizveo i poslao točno definirani broj guma za Azerbejdžan, te bi promjene ovog tipa svakako poremetile već dobro poznatu rutinu.

Prema trenutačnoj alokaciji guma za vikende, u kojima imamo i sprint utrke, svaki vozač dobiva 12 setova guma, 2 seta harda, 4 seta mediuma i 6 setova softa, a s takvom alokacijom je nemoguće dva puta voziti kvalifikacije.

Dva su moguća rješenja. Prvo je da se dozvoli da se sve korištene gume tijekom treninga i kvalifikacija i dalje mogu koristiti u utrci, a drugo je da se prve kvalifikacije za sprint utrku voze po sustavu jednog brzog kruga. Podsjećamo, takav sistem kvalifikacija gledali smo od 2003 do 2005, te definitivno takav sustav iziskuje manju potrošnju guma.

Ako ovaj set pravila bude implementiran, bit će to druga promjena kvalifikacijskog formata ove sezone. Prvu ćemo gledati već u Imoli, a o kojoj smo pisali u našim ranijim tekstovima. Jedno je sigurno, uzbuđenja neće manjkati.

Objava F1 u žurbi dovršiti nova pravila za sprint utrke do Bakua pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Anes Šestan