Nakon prilično razočaravajućeg uvodnog dijela sezone, McLaren će do uspona forme pokušati doći nizom nadogradnji svog bolida, a otprilike polovicu planiranih noviteta prezentirat će ovog vikenda na VN Austrije.

McLarenov bolid MCL60 nije se pokazao u najboljem svijetlu u prvom dijelu sezone. Stoga, društvo iz Wokinga uzda se u nadogradnje koje će prezentirati na tri uzastopna srpanjska trkaća vikenda, počevši s nastupom na Red Bull Ringu.

U petak je momčad prezentirala o čemu se točno radi – nadogradnje na bolidu Landa Norrisa podrazumijevaju posve redizajniranu podnicu, bočne usisnike i pokrov motora. Sve bi to trebalo poboljšati strujanja zraka oko bolida, odnosno poboljšati njegovu aerodinamičku učinkovitost. Momčad bi s ovim nadogradnjama trebala imati mogućnost dodati više potisne sile na bolid, bez posljedice povećanja otpora.

Lando Norris govorio je o tome kako pristupa nastupu u Austriji, na stazi koja mu je u prošlosti donijela puno radosti. Naime, mladi je Britanac na Red Bull Ringu ostvario svoje prvo postolje. Dogodilo se to na VN Austrije 2020. Svjestan je da ga ovaj put čeka težak posao jer imat će samo jedan trening i onda kvalifikacije odmah u petak poslijepodne. Daleko je to od idealnog za testiranje nadograđenog bolida.

“Vikendu pristupamo isto kao uvijek. Jasno, bit će nekih novih dijelova na mom bolidu i zato je ovaj vikend važan, a neće biti jedan od lakših. Uzbudljiv da, naravno, ali lagan ne jer nećemo imati puno vremena za proučiti stvari i napraviti procjene, zadržati sve pod kontrolom. Bit će teško, ali smatramo da je to najbolja stvar za naparaviti i veselim se.”

“Ono što je činilo naš posao teškim je nedostatak brzine na pravcu. Mislim da smo bili najsporiji na pravcima kroz cijelu godinu. Ovo bi nam trebalo pomoći u tom pogledu. Vjerojatno neće napraviti najveću razliku, ali već i male stvari nas mogu pokrenuti.”

“Na tom prvom treningu će biti puno vožnje, treba se ponovno uhodati. Siguran sam da će korelacije sa simulatorom biti dobre, a razlike bih trebao brzo osjetiti. Također, imamo jedan bolid s novim stvarima, a drugi bolid sa starim, tako da možemo napraviti usporedbu. Kad dođu utrke, samo ću voziti najbrže što mogu i napraviti svoj dio posla.”

Nadogradnje za Austriju samo su početak, a McLaren još noviteta sprema za utrku na Silverstoneu idućeg tjedna. Tada će nadogradnje na raspolaganju imati i Oscar Piastri.

*GP1.hr ovog vikenda ima svog akreditiranog novinara na Red Bull Ringu. Put Spielberga uputio se naš glavni urednik Igor Šestak, tako da će od petka do nedjelje nastojati prenijeti što više zanimljivih detalja iz F1 Paddocka Stoga, pratite redovito objave na GP1.hr, kao i naše društvene mreže – Facebook i Instagram.

Objava McLaren na VN Austrije s nadogradnjama podnice i bočnih usisnika pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak