Dolazak Fernanda Alonsa donio je puno dobrih stvari Aston Martinu, ali otkrio je i jedan problem – kronični nedostatak brzine Lancea Strolla, koji u ovoj sezoni na svim poljima značajno zaostaje za momčadskim kolegom. Nico Rosberg smatra da bi vodstvo momčadi moralo razmišljati o promjenama, ako Lance ne uspije popraviti svoju formu.

Aston Martin je napravio pun pogodak dovođenjem Fernanda Alonsa na početku ove sezone. Sa značajno poboljšanim bolidom u odnosu na onaj prošlogodišnji, Španjolac je znao što mu je činiti i donio je svojoj momčadi sedam plasmana na pobjedničko postolje u 14 održanih utrka. Dvostruki svjetski prvak ove je sezone sve utrke završio među osvajačima bodova i nalazi se na trećem mjestu u ukupnom poretku vozača.

Međutim, njegovi naglašeno dobri rezultati donijeli su nove upitnike nad karijeru Lancea Strolla. Kanađanina ionako u stopu prati ta predodžba da je u Formuli 1 samo zato što mu otac ima dovoljno novca i vlastitu momčad, u kojoj je jedno mjesto uvijek rezervirano za ‘tatinog sinčića’.

Imao je Lance svojih dobrih trenutaka u F1 karijeri i pokazao da nije baš zalutao u to društvo, ali ove godine rezultati za njega izgledaju prilično poražavajuće. Alonso je osvojio 170, a on tek 47 bodova. U dvije utrke nakon ljetne stanke Fernando ima drugo i deveto, a Lance 11. i 16. mjesto. Komentirajući za Sky Sports, Nico Rosberg se također zapitao što će Aston Martin napraviti sa svojim vozačem.

“Nisam siguran što se dogodilo Lanceu. On je solidan vozač, pokazao je na početku sezone da može biti blizu Fernanda. Kad je Fernando bio treći, Lance je bio peti ili šesti. Sada prolazi kroz teško razdoblje. Dugoročno gledano za Aston Martin, oni si ne mogu dopustiti jednog vozača koji je puno sporiji.”

“Ili će se Lance vratiti tamo gdje bi mogao biti, gdje bi trebao biti, ili će oni trebati razmisliti o promjenama u pogledu drugog vozača. Fernanda treba pritiskati. Rad na postavkama je bolji kad imate dva vozača u pravom stanju. Drukčija je dinamika. Važno je imati dva brza vozača”, kaže svjetski prvak iz 2016.

Naravno, nije tu samo stvar pojedinačnog rezultata. Zbog Lanceove loše forme pati i momčad. Alonso je dugo držao Aston Martin na drugom mjestu poretka konstruktora, ali kako je sezona odmicala, Mercedes i Ferrari počeli su osvajati veći broj bodova i prestigli su društvo iz Silverstonea, posebno zbog činjenice da imaju dvojicu vozača koji su više ili manje ravnopravni u pogledu osvajanja bodova.

Treba gledati i u budućnost. McLaren je jako napredovao usred sezone i također ima dva odlična vozača, tako da bi Aston Martin lako mogao izgubiti svoje mjesto među četiri najbolje ekipe u 2024. godini. Rosberg je svjestan da će momčad teško donijeti odluku o promjeni vozača, osim ako bi eventualno Lance inicirao takav potez.

“Nemoguće mi je o tome suditi. Vjerojatno bi Lance rekao: ‘Ja bih trebao otići raditi nešto drugo’, ako se nastavi mučiti kao što je to slučaj u ovom trenutku. Najlakše bi bilo kad bi Lance pronašao put povratka do razine na kojoj može biti, koja nije tako daleko od Fernandove.”

“To je odnos oca i sina, to je izazovno. Teška situacija. Ako je Aston drugi u poretku konstruktora, mislim da je oko 30 milijuna funti razlike u prihodima između drugog i četvrtog mjesta. Jako je puno novca u pitanju”, kaže Rosberg.

Prošle sezone Stroll je svoj najbolji rezultat ostvario na Velikoj nagradi Singapura, kad je utrku završio na šestom mjestu. F1 akcija na stazi Marina Bay održat će se ovoga vikenda, a Lance će definitivno tražiti jedan pravi rezultat kojim bi najavio povratak u formu.

Objava Rosberg: Aston Martin si ne može dopustiti jednog vozača koji je puno sporiji pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak