Šef ekipe Red Bulla, Christian Horner, potvrdio je McLarenov interes za korištenje Red Bullovih motora počevši od 2026. kada u F1 stiže nova generacija pogonskih jedinica.

2026. godine na scenu stupaju pogonske jedinice koje će imati veću snagu na strani električne jedinice motora, uz bolju učinkovitost i bolje sigurnosne mjere. Red Bull će od spomenute godine početi proizvoditi vlastite pogonske jedinice u suradnji s povratnikom u sport Fordom. Nakon što je tabor Austrijske momčadi nedavno posjetio Zak Brown, Christian Horner je upitan postoji li interes od strane McLarena kao mogućeg kupca pogonske jedinice.

“Mislio sam kako je došao na ručak”, našalio se Horner pa nastavio u ozbiljnijem tonu: “Očito, kao proizvođači pogonskih jedinica od 2026., neizbježno će biti voditi razgovore o mogućem snabdijevanju pogonskog paketa, sasvim je prirodno razgovarati o tome s potencijalnim kupcima.”

Također, sam Andrea Stella nije poricao odvijene razgovore s ekipom iz Milton Keynesa.

“Imamo solidno partnerstvo s Mercedesom, ali svakako gledajući unaprijed želite istražiti ono što je dostupno. Dakle, mislim da je to prirodno, ništa iznenađujuće”, rekao je Stella.

Od 2026. u Formuli 1 ćemo imati čak pet proizvođača pogonskih jedinica (Mercedes, Red Bull Ford, Ferrari, Renault i Audi) što je zavidan broj u odnosu na prethodnih nekoliko godina. Pridruživanje novih proizvođača sportu je prokomentirao i sam Horner rekavši da će time započeti “zlatno doba” u sportu.

“Mislim da je sjajno za Formulu 1 što ćemo imati toliko proizvođača. Poželjet ćemo dobrodošlicu Audiju, a mi ćemo kao Red Bull Ford također krenuti na novo putovanje. Također, očigledno, kao što kažete, ako se još netko odluči pridružiti u međuvremenu. Tako da mislim da je to sjajno za Formulu 1. Zlatno doba za sport, a imati proizvođače koji žele biti uključeni pokazatelj je snage u kojoj sport trenutno uživa”, dodao je šef ekipe Red Bulla.

“Moramo se pobrinuti da za 2026. dobijemo pravi proizvod jer dovođenjem pridošlica i slično, moramo biti sigurni da se propisi o motorima i šasiji poklapaju, kako ne bismo dobili krivi proizvod ili kako ne bismo utjecali na vrstu utrkivanja kakvu su bolidi počeli postizati”, zaključio je Horner.

Promjena pravila je uvijek veliki izazov za momčadi i zaista je bitan pristup, vlastito tumačenje pravila. Iako se ne čini tako, 2026. i nije toliko daleko, pojedinci će se vjerojatno već uskoro okrenuti ka spomenutoj godini, jedna od tih ekipa bi mogao biti i McLaren. Jedina nepoznanica u svemu tome jest s kojim će se proizvođačem pogonskih jedinica momčad iz Wokinga upariti.

Objava McLaren pokazao interes za Red Bullove motore pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marko Rajić