Šef Aston Martina, Mike Krack, ovih dana ima mnogo razloga za zadovoljstvo. Zelena momčad je hit ove sezone, a dio zasluga za to sigurno ide i Luksemburžaninu. Treće mjesto Fernanda Alonsa u prvoj utrci sezone, kao i šesto mjesto rekonvalescenta Lancea Strolla, predstavljaju gotovo najbolji mogući ulazak u sezonu.

Iako je Aston Martin impresionirao već od prvog dana predsezonskog testiranja, Krack nije očekivao da bi netko od njegovih vozača već u prvoj utrci mogao doći do mjesta na postolju. Momčad iz Silverstonea je, kao što je već poznato, uložila velika sredstva u podizanje tvornice i zapošljavanje osoblja na ključnim mjestima.

Vlasnik momčadi, Lawrence Stroll, pokazao je ozbiljne namjere privukavši iskusne inženjere i aerodinamičare, kao što je Dan Fallows. Ti napori su očito urodili plodom, jer novi bolid AMR23 na startu tekuće sezone izgleda kao redoviti konkurent za plasmane na postolja. Iako su očekivanja porasla, iz Krackovih izjava je vidljivo da stoji s obje noge na zemlji i ne želi se prepustiti pretjeranoj euforiji.

“Mislim da ne smijemo izgubiti tlo pod nogama i početi previše maštati o postoljima”, rekao je šef momčadi i osvrnuo se na utrku: “Znali smo da nismo loši i da imamo dobru brzinu u utrci, ali toliko stvari može poći po zlu. Nakon dva kruga nisam sanjao o postolju, da vam budem vrlo iskren.”

“Pratili smo tijek utrke i bili usredotočeni na svoj posao. Treba uzeti u obzir i odustajanje Charlesa, što nam je išlo na ruku. Sve u svemu, naravno da se možemo nadati postoljima, ali ne trebamo ih očekivati svaku utrku.”

Mike Krack (Foto: Aston Martin Media Portal)

Što se tiče same utrke, obojica vozača, kako Alonso, tako i Stroll, oduševili su svojim predstavama. Španjolac je svojim bravurama u vidu pretjecanja Mercedesovih vozača i Carlosa Sainza podsjetio na najbolje dane, dok je Kanađanin impresionirao solidnom vožnjom, pogotovo kad se uzme u obzir da je vozio nezaliječen od teških ozljeda (lom oba ručna zgloba i nožnog palca, op.a.). Krack je naravno sipao pohvale na račun svojih vozača.

“Mislim da mogu samo reći: ‘wow’ “, osvrnuo se Luksemburžanin na Alonsovu izvedbu:  “U svakom aspektu: u smislu brzine, kako pritišće i kako ima sve unaprijed u planu – stvarno je nevjerojatan.”

Što se tiče Strollovog nastupa, Krack je dodao: “Ne smijemo zaboraviti da nije sudjelovao na testiranju, zatim je imao tehničkih problema s bolidom u petak. Nakon svega toga, imao je i veliki stres u kvalifikacijama [u pogledu vaganja bolida i izbrisanog vremena kruga u Q1, op.a.], i do utrke uopće nije vozio na tvrdim gumama.”

“Nije imao nikakve reference o performansama na tvrdim gumama, tako da mislim da u svoj pompi koju smo očito imali oko postolja, također moramo skinuti kapu za ono što je Lance učinio.”

Aston Martin je trenutno drugi u poretku konstruktora, što predstavlja ogromni napredak u odnosu na prošlu sezonu, kad je momčad završila na sedmom mjestu. Nakon prve utrke, bolid je ostavio dojam da i pripada na drugo mjesto po race paceu, iza trenutno neprikosnovenog Red Bulla. Krack je svjestan da je zaostatak za austrijskom momčadi trenutno ogroman, ali da u Aston Martinu moraju ići korak po korak kako bi održali visoku razinu performansi.

“Mislim da je zaostatak za Red Bullom još uvijek značajan. Ne znamo koliko je Red Bull dozirao, ali mislim da im je tijekom utrke bilo prilično ugodno”, rekao je Krack o dominantnoj predstavi “Crvenih bikova”.

“Sada imamo jedan dobar rezultat, poboljšali smo bolid, ali borimo se s timovima koji su navikli voziti na čelu, koji su navikli na visoki intenzitet razvoja bolida pa mislim da moramo biti skromni i vidjeti kako će se nastaviti sezona.”

“Željeli smo napraviti korak naprijed, nismo rekli da želimo pobijediti Red Bull. Opet, držimo noge na zemlji, trudimo se, jer u Džedi ćemo možda završiti četvrti, peti ili šesti po ekipnom poretku”, završio je Krack.

Po nekim najavama, nadolazeća utrka u Saudijskoj Arabiji bi mogla odgovarati britanskoj momčadi, pa ostaje za vidjeti hoće li iznenaditi i možda čak završiti bolje od Alonsovog trećeg mjesta. Početak sezone svakako daje razloge za optimizam i nadu u još bolje rezultate.

Objava Krack: Nismo ni sanjali da ćemo biti na postolju u Bahreinu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marijan Presečki