Lando Norris, koji je prošle godine osvojio sedmo mjesto u poretku vozača, a njegov najbolji rezultat bilo je treće mjesto u Imoli, kaže da nije izgubio vjeru u McLaren, te smatra da će borba za postolja i pobjede početi 2025.

Druga najuspješnija momčad u povijesti Formule 1 nije uspjela iskoristiti velike promjene u tehničkom pravilniku za 2022. Prošlogodišnji bolid MCL36 bio je pretežak, a u početnoj fazi sezone borio se s problemom hlađenja kočnica. Kasnije u sezoni McLaren je izgubio i razvojnu bitku protiv Alpinea, tako da je završio na petom mjestu u poretku konstruktora.

McLaren je 2020. bio treći u prvenstvu, a godinu kasnije četvrti. Evidentna je ta silazna putanja pa se postavlja pitanje što će biti s Landom Norrisom. Naime, 23-godišnjeg Britanca smatra se jednim od najtalentiranijih vozača, koji bi u pravom bolidu mogao konkurirati za sami vrh. No, ako mu momčad iz Wokinga ne može osigurati taj “pravi” bolid…

Lando je u par navrata imao preliminarne razgovore s Christianom Hornerom o eventualnom prelasku u Red Bull. Budućnost britanskog vozača sada je pod povećalom, ali govoreći na predstavljanju bolida MCL60, Norris, koji ima postojeći ugovor s McLarenom do kraja 2025., kaže da zadržava punu vjeru u momčad koja mu je omogućila debi na vrhunskoj razini 2019.

“Ponekad je teško jer sam natjecateljski tip i želim pobjeđivati. Naravno, uvijek razmišljaš što bi mogao napraviti da prije dođeš u tu poziciju. Ali također, ugodno mi je gdje sam sada. Imam povjerenje u momčad i to je najvažnije za mene, da sebi dam to povjerenje, ali i za ekipu da ga ima u isto vrijeme”, rekao je Norris.

Tijekom ove godine, McLaren će postupno uvesti u pogon svoj novi zračni tunel, u kojem će se moći raditi na nadogradnjama bolida za 2024. godinu. Bolid za 2025. bit će prvi bolid dizajniran od nule nakon tih velikih infrastrukturnih projekata. Usprkos dugom čekanju za konkurentan bolid, Norris objašnjava kako ima strpljenja čekati do kasnijih faza svog ugovora da mu McLaren osigura bolid sposoban za redovite borbe na vrhu poretka.

“Daleko je 2025., ali vidjet ćemo kakav napredak možemo napraviti ove sezone, kako ćemo to učiniti na kraju sezone kada ubacimo sve stvari u novi zračni tunel i počnemo dobivati prve ideje. Želim vjerovati da su ’24 i ’25 godine u kojima biste trebali početi viđati neke veće promjene.”

“Imamo cijelu godinu, ali sve to počinje ove godine. Prošla godina je bila vrlo frustrirajuća godina jer su nova pravila stvarno nudila priliku za prvi skok unaprijed, ali nažalost to nije bilo tako. Definitivno nisam izgubio vjeru u momčad čiji sam dio i jako sam sretan što ću nastaviti raditi s njima i što ću biti dio puta do, nadam se, povratka osvajanju prvenstava i utrka. Ovaj put imam strpljenja na neki način pričekati još tih nekoliko godina”, dodao je Britanac.

Vidjet ćemo vrlo brzo što je McLaren uspio napraviti za nadolazeću sezonu. Novi MCL60 službeno će debitirati na predsezonskim testiranjima u Bahreinu od 23. do 25. veljače. Prva utrka na rasporedu je 5. ožujka.

Autor: Stjepan Feketija

Objava Norris: Nisam izgubio vjeru u McLaren pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr