Prošla godina bila je prilično razočaravajuća za Mercedes i donijela je kraj osmogodišnje dominacije te momčadi u konkurenciji konstruktora. No, napredak koji je ostvaren s bolidom W13 kroz 2022. godinu momčadi i vozačima daje razloga za optimizam uoči nove sezone…

George Russell dugo je čekao na prelazak iz Williamsa u Mercedes, sanjajući borbu za naslov prvaka. Međutim, kad je konačno postao stalni vozač Srebrnih strijela, bolid W13 nije bio ni blizu razine svojih prethodnika. Umjesto borbe za naslov, Russell i Hamilton veći su dio protekle sezone proveli u pokušajima kroćenja neposlušnog Mercedesovog bolida.

Ipak, kroz sezonu ostvaren je značajan napredak i u završnici 2022. stvari su izgledale dosta bolje. Čak je ostvarena i jedna pobjeda, premijerna pobjeda za Russella do koje je došao na Velikoj nagradi Sao Paola u Brazilu.

Sasvim logično, u svojim novogodišnjim željama društvo iz Mercedesa zaziva povratak u sami vrh Formule 1 i borbu za naslov prvaka protiv Red Bulla i Ferrarija.

“Pogleda li se razvoj koji smo ostvarili tijekom godine i ritam kojim smo smanjivali zaostatak, ne postoji razlog zbog kojeg to ne bismo mogli postići”, odgovorio je Russell na pitanje o tome može li Mercedes konkurirati za titule pa dodao: “Jasno smo postavili ciljeve u pogledu razvoja. Prilično sam uvjeren da ćemo imati bolid za natjecanje s Red Bullom, ako te ciljeve ostvarimo.”

“Na početku 2022. kvalificirali smo se iza Alfe i Haasa. Sjećam se Imole. Završio sam četvrti, ali sam brzinom bio ravnopravan Landu i Valtteri me hvatao u Alfi. Bili su brži od nas na toj utrci i Lewis je bio na desetom ili devetom mjestu. Ali usporedimo li gdje smo stigli u odnosu na te bolide koji vjerojatno nisu imali sličan razvoj kao Ferrari ili Red Bull, napravili smo ogromne korake. Činjenica da smo došli u poziciju boriti se za pobjede puno pokazuje. Zato imam veliku vjeru u ovaj tim.”

Nova sezona donosi nove izazove i još žešći raspored za F1 karavanu. U kalendaru su zasad potvrđene 23 utrke, a čeka se što će biti s utrkom koja je trebala biti vožena u Kini. Russell je svjestan da pripreme i njega i momčadi moraju biti vrhunski odrađene.

“Sezone se definitivno pojačavaju. To će biti jedan od izazova, zasigurno. Sjest ćemo s ekipom i s mojim osobnim timom pa da vidimo kako biti što efikasniji tijekom sezone. Moramo se pobrinuti da ne samo ja, nego i svi ostali u timu budu na svojoj najvišoj razini kroz tako brutalnu sezonu. No, to je samo još jedna stvar koja čini Formulu 1 izazovnom”, poručio je Russell.

George će 15. veljače navršiti 25 godina. U prve četiri sezone skupio je puno dragocjenog iskustva, a može se i pohvaliti da je po bodovnom učinku nadmašio momčadskog kolegu Lewisa Hamiltona. Vidjet ćemo što 2023. nosi britanskom tandemu i hoće li W14 biti ispunjenje njihovih želja.

Objava Russell uvjeren da se Mercedes 2023. može boriti za titulu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak