Rookie Oscar Piastri bio je najbrži na sprint kvalifikacijama za VN Katara! Mladi Australac bio je brži od momčadskog kolege Landa Norrisa, koji je napravio veliku grešku u posljednjem zavoju nakon što je popravio vremena u prva dva sektora. Treći je Max Verstappen.

Početak sprint kvalifikacija pomaknut je za 20 minuta. Naime, FIA je danas izdala nove upute vezane uz Pirelli gume, a vozači su dobili dodatno vrijeme za prilagodbu i za

Shotout 1

Nakon što su vozači odradili kratke pripreme

Minutu prije kraja prvog shotouta u zoni ispadanja bili su Stroll, Magnussen, Lawson, Zhou i Sargeant. Simbolično, svi su oni ispali u Q1 u kvalifikacijama za utrku. Zhou je popravio svoje vrijeme i ‘skočio’ na 11. mjesto, a u zonu ispadanja gurnuo je Leclerca. Magnussen je također popravio vrijeme, ali nije bio brži od Tsunode, koji je tada držao 15. mjesto.

Sargeant je napredovao do 14. mjesta nakon zadnjeg postavljenog kruga, a Lawson do devete pozicije. Tsunoda je zatim također popravio svoje vrijeme, a u zonu ispadanja gurnuo je Zhoua. Ipak, na nezadovoljstvo japanskog vozača, njegovo je vrijeme obrisano jer je izašao iz granica staze. Stroll je napravio veliku grešku tijekom brzog kruga, tako da je Kanađanin ponovno ispao u prvoj rundi.

Charles Leclerc ‘izvukao’ je potrebnu brzinu nakon velike greške u prijašnjem pokušaju da postavi vrijeme i kao 11. je prošao u shotout 2. Sargeantu je, kao i Tsunodi, obrisano vrijeme, pa će krenuti kao posljednji u sprint.

Ispali u Q1: Stroll, Albon, Tsunoda, Magnussen, Sargeant

Shotout 2

Nakon kratke stanke nastavio se sprint shotout, a vozači nisu dugo čekali u izlasku na stazu. Verstappen je poveo krugom od 1:25.1s, ali Norris je bio još brži s dvije i pol desetinke prednosti. Manjih problema imali su Leclerc i Hamilton, čija su vremena obrisana zbog kršenja granica staze.

Nešto kasnije je ‘nastradao’ i Carlos Sainz, koji se tako našao u nepovoljnom položaju. Njegovo postavljeno vrijeme bilo je dovoljno za 14. mjesto, a uz Španjolca u zoni ispadanja bili su još Bottas, Gasly, Lawson i Zhou. Kinez je popravio svoje vrijeme, ali nije bilo dovljno za prolaz dalje. Lawson je kroz cilj prošao kao 11., a Sainz je ipak popravio svoje vrijeme.

Vozač Ferrarija kroz cilj je prošao kao peti, a u zonu ispadanja pao je Hamilton, koji nije bio u brzom krugu. Britanac će sigurno biti silno razočaran rezultatom, posebno jer mu je obrisano vrijeme, a u sprint će krenuti s 12. mjesta. Naknadno je Lawsonu obrisano vrijeme, pao je na 14. mjesto.

Ispali u Q2: Gasly, Hamilton, Bottas, Lawson, Zhou

Shotout 3

Verstappen je prvi započeo mjereni krug u trećoj rundi sprint kvalifikacija. Na stazi su još bili Perez, oba Ferrarija i oba McLarena, dok su u boksu ostali Russell, Alonso, Hulkenberg i Ocon, koji nisu imali dva seta soft guma.

Nizozemac je postavio krug od 1:24.543s, a Sainz je kasnio više od dvije sekunde u svojem pokušaju! Međutim, Verstappen se nije dugo zadržao na prvoj poziciji. Njegov je krug obrisan zato što je izašao sa staze u petom zavoju. Tako je Sainzu vodstvo oduzeo momčadski kolega, Sergio Perez. Odvozio je 1:25.382s, što je daleko od Verstappenovog vremena.

Leclerc je bio dvije i pol desetinke brži u svojem pokušaju, ali vodstvo je zatim preuzeo Piastri, pa Norris. Obojica su odvozili sjajne krugove kojima bi parirali Verstappenu. Norris je odvozio 1:24.536s, a Piastri je bio 0.039 sekundi sporiji. Leclercov pokušaj kasnije je ipak obrisan. To je bio drugi uzastopni krug koji je obrisan Monegažaninu.

Verstappen je u ponovljenom krugu postavio tek treće vrijeme, s desetinkom zaostatka za Norrisom. Piastri je u drugom pokušaju bio još brži i preuzeo je prvo vodstvo, a vremena je u oba sektora popravio i Norris, koji je u zadnjem zavoju napravio veliku grešku!

Objava Oscar Piastri najbrži u sprint kvalifikacijama! Norris upotpunio sjajan rezultat McLarena pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić