Na Velikoj nagradi Katara, danas će se održati dodatni trening uoči sprint kvalifikacija, a nedjeljna utrka mogla bi biti obavezna s tri zaustavljanja, nakon zabrinutosti oko izdržljivosti na guma.

Pirellijeva analiza nakon prvog dana akcije na stazi Losail otkrila je da postoje jasni dokazi o odvajanju bočne stijenke gume između gornje smjese i žičanih niti.

Izjava koju je izdala FIA sugerira da bi ovaj problem mogao dovesti do gubitka zraka ako bi se gume previše koristile.

Početne naznake ukazuju na to da je ovaj problem izazvan novim dizajnom rubnjaka u Kataru za ovotjednu utrku.

“Ovaj problem je vjerojatno uzrokovan visokofrekventnim smetnjama između bočne stijenke gume i 50 mm ‘piramidastih’ rubnjaka koji se intenzivno koriste na ovoj stazi, dodatno pogoršano sklonošću vožnji po tim rubnicima sa širokim izlazom putanje.”

Priopćenje FIA-e

Ovo pitanje dovoljno je zabrinulo FIA-u da potakne hitnu promjenu rasporeda za subotu – s dodatnim treningom koji je sada predviđen za procjenu situacije.

FIA je u svom priopćenju rekla da se poduzima niz mjera kako bi se spriječila mogućnost problema u utrci.

Ograničenja staze na zavojima 12-13 će biti revidirana i vozit će se dodatna 10-minutna sesija upoznavanja s tim promjenama.

Taj mini trening počinje u 15:00 u subotu – s pomicanjem početka kvalifikacija za sprint utrku – kako bi se vozačima omogućilo da se naviknu na nove promjene na stazi.

Sprint shootout sada počinje u 15:20 po našem vremenu – 20 minuta kasnije nego što je prvotno planirano.

Nakon sprint utrke u subotu navečer, provest će se daljnja analiza guma kako bi se odlučilo treba li još nešto poduzeti za nedjeljnu Veliku nagradu.

Ako postoje znakovi daljnjih problema, onda bi FIA mogla dodatno regulirati upotrebu guma u nedjelju iz sigurnosnih razloga.

To bi značilo da životni vijek novih guma ne smije premašiti 20 krugova u utrci, tj. 22 za sve rabljene gume postavljene u utrci, kako bi se uzeli u obzir i krugovi iz kvalifikacija.

Svi vozači također bi bili dužni obaviti najmanje tri zaustavljanja u boksu za promjenu guma tijekom utrke.

Objava Dodatni mini trening prije sprinta u Kataru, pomaknuta satnica shootouta! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic