Australski wunderkind u momčadi McLarena, Oscar Piastri, uspio je prvi puta završiti utrku u svojoj kratkoj F1 karijeri. Iako 15. mjesto ne zvuči kao dobar plasman, ohrabuje činjenica da je Piastri u kvalifikacijama bio izvrstan osmi. Nažalost, u utrci je nakon ranog kontakta s Pierreom Gaslyjem morao ući u boks već u prvom krugu, a što je u konačnici utjecalo na rezultat.

Piastri je oprezno počeo utrku, ali unatoč tome, već u drugom zavoju došlo je do laganog kontakta između desnog dijela prednjeg krila njegovog bolida i prednjeg lijevog kotača Gaslyjevog Alpinea. Da stvar bude gora po McLaren, otkrhnuti dio Oscarovog prednjeg krila pokupio je ni manje ni više nego njegov momčadski kolega Lando Norris, tako da je i on krug nakon bio prisiljen ući u boks i time je već u drugom krugu utrka za momčad iz Wokinga praktički bila završena. Piastri se za stranicu Motorsport.com kratko osvrnuo na kontakt s Francuzom, rekavši da nije očekivao da će morati u boks nakon svega.

Na pitanje postavljeno netom nakon utrke o tome što se točno dogodilo u prvom krugu, Piastri je rekao: “Nisam 100% siguran. Mislim da je to zapravo bio samo jedan od onih incidenata u prvim zavojima prvog kruga. Kontakt je bio stvarno lagan, tako da sam bio prilično iznenađen što sam imao štetu.”

Piastri je osvojio 15. mjesto i završio utrku ispred momčadskog kolege, što mu može biti kakva-takva satisfakcija: “Jasno, nije to bila idealna utrka. Kasnije sam vozio 49 krugova na istom setu tvrđih guma i to je bio prilično dobro odrađen posao. Uspio sam se dobro držati čak i pred kraj utrke. Prikupio sam nešto iskustva u pretjecanjima i borbama kotač uz kotač i bilo je malo zabave na kraju. Nije utrka kakvu smo željeli, ali bilo je za mene nekih pozitivnih stvari.”

Oscar Piastri, McLaren MCL60

Svoje razmišljanje o nesretnom početku utrke podijelio je i šef McLarena, Andrea Stella, koji je netom prije početka sezone zamijenio Andreasa Seidla. Kad se pogledaju rezultati prve dvije utrke, Stella je teško mogao zamisliti gori početak svog staža u engleskoj momčadi. Ipak, Talijan je svjestan da dva loša rezultata ne bi trebala obilježiti ostatak sezone pa gleda naprijed prema nadolazećim utrkama.

“Pogledali smo reprizu, prije svega iz Oscarovog bolida, a kako bismo utvrdili može li naučiti kako postupiti u budućim sličnim situacijama”, rekao je Stella i nastavio: “Mislim da je Oscar bio oprezan koliko je mogao biti, čini mi se da kad se pogleda Gaslyjeva perspektiva, izgleda kao da je Pierre mrvicu izgubio kontrolu, malo se zanio i dotaknuo Oscarovo prednje krilo.”

“Stoga bih se usudio reći da je to jedna od onih nesretnih situacija, a još je veća nesreća što je Lando udario u krhotine koje su otpale s Oscarovog prednjeg krila, tako da smo na oba bolida morali promijeniti prednje krilo.”

“Odmah smo vidjeli da su oba bolida nakon kontakta izgubila veliku količinu downforcea pa ni Lando ni Oscar nisu mogli nastaviti utrku bez promjene prednjeg krila. Nije nam pomogla ni činjenica da na početku nije bilo sigurnosnog automobila. Ipak, mi smo trkači, ne odustajemo i gledamo naprijed prema sljedećoj utrci”, zaključio je Stella.

Za nešto manje od dva tjedna Piastrija očekuje povratak kući i imat će priliku prikazati se u što boljem izdanju pred domaćom publikom u Melbourneu. Međutim, kad se uzme u obzir nova konfiguracija staze u Albert Parku, koja ima više ravnica nego prijašnjih godina, kao i okolnost da McLaren u Džedi nije oduševio brzinom na ravnici, Oscara čeka težak posao.

Kao što je od ranije poznato, McLaren će nova velika poboljšanja bolida predstaviti u Azerbajdžanu, utrci koja je na rasporedu tek zadnjeg tjedna u travnju pa ostaje za vidjeti koliki će do onda biti zaostatak engleske momčadi za konkurencijom. Trenutna situacija ne daje previše razloga za optimizam jer momčad boje papaje još nema nijedan bod ove sezone.

Objava Piastri: Kontakt s Gaslyjem bio je stvarno lagan, nisam očekivao štetu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marijan Presečki