Do početka prvog trkaćeg vikenda u novoj sezoni Svjetskog prvenstva Formule 1 ostala su još samo dva tjedna, a službeni dobavljač guma objavio je što će momčadi imati na raspolaganju u Bahreinu, Saudijskoj Arabiji i Australiji.

Novost za 2023. godinu je da Pirelli ukupno ima šest smjesa guma za suho, koje su imenovane oznakama od C0 (najtvrđa) do C5 (najmekša). Prošlogodišnja najtvrđa guma, tada s oznakom C1, postala je za ovu sezonu C0, a nova guma je zapravo ona koja će u ovoj sezoni nositi oznaku C1. U Pirelliju su odlučili dodati još jednu smjesu u spektar kako bi smanjili prilično veliku razliku u performansama između dviju najtvrđih smjesa.

Što se odabira guma za utrke tiče, princip ostaje isti kao i lani. Na temelju karakteristika staze i klimatskih uvjeta koji vladaju u tom dijelu svijeta, talijanski će proizvođač nominirati po tri smjese guma za svaki Grand Prix. Najmekša će guma i dalje nositi crvenu oznaku, srednja žutu, a najtvrđa bijelu. Naravno, za svaki trkaći vikend spremne će biti i gume za kišu (plava oznaka) te intermediji (zelena oznaka).

Za svaki trkaći vikend vozač dobije 13 setova guma za suho, četiri seta intermedija i tri seta kišnih guma. Na snazi ostaje pravilo da je tijekom utrke obavezno korištenje minimalno dvije od tri smjese guma, ako se radi o utrci po suhom.

Sezona počinje od 3. do 5. ožujka u Bahreinu, a nakon toga slijede utrke u Saudijskoj Arabiji i Australiji. Pirelli je za prvu utrku sezone odabrao smjese C1, C2 i C3, dok će momčadi na iduće dvije utrke imati za stupanj mekše gume C2, C3 i C4.

Objava Pirelli objavio odabir guma za prve tri utrke u sezoni pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak