Treću godinu zaredom na WRC Croatia Rallyju je trijumfirala posada Toyote. No, ovoga puta za volanom pobjedničkog moćnog Yarisa nije bio niti osmerostruki prvak Seb Ogier niti prošlogodišnji pobjednik i prvak Kalle Rovanperä. Na vrhu postolja našli su se Britanci, Elfyn Evans i Scott Martin, a svoju su pobjedu posvetili tragično preminulom Craigu Breenu i njegovoj obitelji.

Breen je testirao za nastup u Hrvatskoj, kad se dogodila nesreća u kojoj je izgubio život. Cijeli vikend na Croatia Rallyju protekao je u znaku sjećanja na popularnog Irca, a cijela WRC zajednica doista može biti ponosna načinom na koji se oprostila od njega.

Naravno, na kraju samog natjecanja nije bilo onog uobičajenog slavlja, niti folklora koji ide uz to. Ove su godine hrvatskim mješovitim asfaltom ovladali Evans i Martin, a svoju su pobjedu proslavili mirno i dostojanstveno. Na svečanom proglašenju u Kumrovcu do postolja su došli sa zastavom Irske i tako još jednom odali počast svom prijatelju Craigu.

Evansu je to šesta WRC pobjeda u karijeri, a dugo je čekao na nju. Zadnji je put slavio u Svjetskom prvenstvu u listopadu 2021. na reliju u Finskoj. Te je godine drugi put uzastopce bio viceprvak svijeta, dok mu prošla sezona nije bila tako dobra i osvojio je četvrto mjesto u konačnom plasmanu.

“Bili smo blizu pobjede nekoliko puta, ali nikad nismo uspjeli sve do kraja posložiti. Bilo nam je važno upisati ovu pobjedu i jasno, doživio sam olakšanje u tom pogledu.”

“Teško je sada naći prave riječi. Bio je težak tjedan za sve i mislim da cijela WRC obitelj može biti ponosna zajedništvom u odavanju počasti Craigu. To je bilo oličenje njegova karaktera i kako je popularan bio u servisnom prostoru.”

“Bili smo prošli tjedan u posjeti njegovoj obitelji i bila je njihova želja da se pobrinemo da uživamo ovdje. Obećali smo im da hoćemo i očigledno smo uspjeli to napraviti, ali naravno, sad kad je sve gotovo, naše se misli vraćaju njima u ovom teškom vremenu”, rekao je Evans.

Elfynov suvozač Scott Martin jako je dobro poznavao Craiga. Bio je njegov suvozač od 2014. do 2018. Imali su dosta uspjeha na nacionalnoj i europskoj razini, a u Finskoj su 2016. prvi put došli do pobjedničkog postolja u Svjetskom prvenstvu.

“Imao sam sreću dijeliti neke stvarno posebne godine s Craigom. Čini se prilično prikladnim da smo osigurali ovaj rezultat ovog vikenda. Sasvim sigurno, bio je s nama ovog vikenda, mislim da je bio sa svima nama, možda podržavajući mene malo više nego ostale.”

“Doista sam izrazito ponosan na cijeli servisni park, svi su se stvarno držali zajedno i podržavali se, a moramo nastaviti tako jer sigurno će biti nekih teških dana kad se slegne prašina nakon ovog vikenda”, izjavio je Scott Martin.

Evansu i Martinu ovo je prva pobjeda na asfaltu u elitnoj WRC kategoriji, ali i prva u ovoj eri hibridnih Rally1 automobila. Također, u prvenstvu su sada na istom broju bodova kao vodeća posada Ogier/Landais. Treće mjesto drži Rovanperä, četvrto Tänak, a peto Neuville. Razlika od prvog do petog mjesta je samo 11 bodova pa nas očekuje uzbudljiv nastavak sezone. Iduće natjecanje je u Portugalu od 11. do 14. svibnja, a budući da Ogier neće nastupati, Evans će biti prvi na startu prve etape.

Naslovna fotografija: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Objava Pobjednik WRC Croatia Rallyja: Obećali smo Breenovoj obitelji da ćemo uživati pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak