Nova sezona Svjetskog prvenstva Formule 1 krenut će 5. ožujka u Bahreinu, a dobili smo i potvrdu koje će brojeve vozači nositi na svojim bolidima.

Pravilo da vozači mogu izabrati svoj startni broj za sezonu uvedeno je 2014. godine. Prije toga brojevi su se dodjeljivali prema plasmanu u prethodnoj sezoni. Svjetski prvak bi u sljedećoj sezoni nosio broj 1.

Istu situaciju imali smo i ove godine, budući da je Max Verstappen odlučio staviti “jedinicu” na svoj Red Bull RB18. Prelazak s broja 33 na broj 1 nije mu donio lošu sreću i Nizozemac je osvojio svoj drugi uzastopni naslov prvaka. Time zadržava pravo imati broj 1 i u 2023. godini, a to pravo će i iskoristiti.

Evo koje su brojeve uzeli ostali vozači na gridu za 2023.

Kod vozača koji su vozili i prošle sezone, promjena nema. Gasly će i u Alpineu imati broj 10, a Alonso u Aston Martinu broj 14. Povratnik u F1, Nico Hülkenberg, vraća se s brojem 27 kojeg je imao i ranije u svojoj karijeri. Što se pak novaka u prvenstvu tiče, Logan Sargeant vozit će Williams s brojem 2, Nyck de Vries nastupat će u AlphaTauriju s brojem 2, dok je Oscar Piastri za svoju prvu sezonu u Formuli 1 izabrao broj 81.

Za one koji se vole baviti brojevima – broj 2 je posljednji put korišten u Formuli 1 2018. godine, kad je taj broj na svom McLarenu nosio Stoffel Vandoorne. Broj 21 nismo gledali od 2016. kad ga je koristio Haasov vozač Esteban Gutierrez. Piastri će biti prvi vozač koji će nastupati s brojem 81.

Još jedna zanimljivost je da odlaskom Daniela Ricciarda u Formuli 1 prvi put neće biti broja 3. Australac ima pravo na korištenje tog broja još dvije sezone, a ako se on ne vrati iduće godine, broj 3 bismo prvi put mogli ponovno imati na gridu 2025.

Objava Potvrđeni startni brojevi svih 20 vozača za 2023. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak