Nakon što su u sezonama 2021. i 2022. održana po tri Grand Prix vikenda sa subotnjim sprint utrkama, sljedeće sezone broj će biti udvostručen, a poznato je i na kojim ćemo stazama gledati taj format.

Za podsjetnik, Velike nagrade koje su organizirane prema tom novom formatu trkaćeg vikenda podrazumijevaju klasične jednosatne kvalifikacije u petak, sprint utrku na 100 kilometara koja se vozi u subotu te klasičnu, glavnu utrku u nedjelju. Startni poredak za sprint određuje se u klasičnim kvalifikacijama, da bi se u nedjeljnu utrku startalo prema konačnom poretku u sprintu.

Ove godine subotnji sprint smo gledali u Imoli, na Red Bull Ringu i na Interlagosu, dok će se u Svjetskom prvenstvu Formule 1 2023. broj sprint utrka udvostručiti.

Službeno je potvrđeno da će sprint utrke uključivati trkaći vikendi na stazama: Baku City Circuit u Azerbajdžanu, Red Bull Ring u Austriji, Spa-Francorchamps u Belgiji, Losail Circuit u Kataru, Circuit of the Americas u SAD-u te Interlagos u Brazilu.

“Vidjeli smo jako pozitivne reakcije na F1 Sprint tijekom prve dvije godine primjene i jedva čekamo omogućiti navijačima još više akcije sa šest takvih evenata u idućoj godini, uključujući i prvi američki F1 Sprint u Austinu. Uvođenje sprint utrka stvorilo je trkaće vikende koji uključuju tri dana kompetitivne trkaće akcije i donose više uzbuđenja fanovima ovog sporta, kao i dodatnu vrijednost ključnim sudionicima poput timova, TV kuća, partnera i samih staza”, rekao je predsjednik Formule 1 Stefano Domenicali.

Pri izboru staza na kojima će se voziti sprint iduće godine, čelnici Formule 1 u obzir su uzimali veći broj parametara. Vodilo se računa o tome koje staze pružaju dobre prilike za pretjecanja i blisko utrkivanje te svojim dizajnom osiguravaju kompetitivnu akciju na stazi tijekom sva tri dana trkaćeg vikenda.

Objava Potvrđeno koji će Grand Prix vikendi u 2023. uključivati sprint utrke pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak