Aktualni svjetski prvak, Max Verstappen, suvereno je pobijedio na otvaranju sezone u Bahreinu. Dok su se njegovi konkurenti nadmudrivali tijekom utrke, Nizozemac je hladnokrvnom vožnjom dokazao da nije bez razloga dvostruki osvajač vozačke titule.

Verstappen lošije izdanje protivničkih ekipa ipak ne uzima zdravo za gotovo te utrku u Saudijskoj Arabiji očekuje s dozom opreza. Nizozemac je svjestan da nadolazeća utrka nudi neke drukčije od izazove od onih na otvaranju sezone pa je i iz njegovih izjava za stranicu Motorsport.com vidljivo da nema mjesta pretjeranom opuštanju.

“Jeddah je prilično drugačija staza od ove u Bahreinu. Ima puno više ravnih pravaca, brzih zavoja i puno manje potrošnje guma.”

“Mislim da smo u prvoj utrci bili posebno dobri u čuvanju guma. Što se tiče staze u Saudijskoj Arabiji, očekujem da će radi drukčijih okolnosti tijekom utrke svi biti bliže”, rekao je Max.

Verstappen i Red Bull su prvu utrku pobijedili zahvaljujući upravo izvrsnom menadžmentu guma, pogotovo kad se uzme u obzir da je Max na starijim mekanim gumama bio brži od nominalno najbližeg mu konkurenta, Charlesa Leclerca, koji je raspolagao setom novih mekanih guma. Ipak, Nizozemac je svjestan da će se gume mnogo manje trošiti na podlozi u Saudijskoj Arabiji, za razliku od abrazivnog asfalta u Bahreinu, što bi u teoriji trebalo ići na ruku Ferrariju.

Staza u Jeddi također ima više ravnica, a ovosezonski motor momčadi iz Maranella je po svim pokazateljima najjači upravo na pravcima.

“Nadolazeća utrka bit će sasvim drugačija. Naš bolid se čini prilično jakim pri velikim brzinama, ali mislim da je Ferrari prilično brz na ravnici, što je u Jeddi, naravno, vrlo dobra okolnost”, svjestan je Max Ferrarijevih prednosti.

“Ovogodišnje bolide smo stvarno vozili samo u Bahreinu, tako da moramo pričekati i vidjeti. Mi ćemo, naravno, pokušati doći u Saudijsku Arabiju u najboljoj mogućoj formi, a onda ćemo tijekom treninga saznati gdje točno stojimo”, završio je Verstappen.

Red Bull u iduću utrku ulazi s 43 od 44, a Max s 25 od 26 mogućih bodova, tako da i momčad i vozač mogu biti ekstremno zadovoljni dominantnom predstavom na startu sezone. Po nekim navodima, momčad iz Milton Keynesa je čak štedjela motore pri kraju utrke u Bahreinu, pa realna snaga bolida ostaje enigma. Hoće li konkurencija uspjeti smanjiti zaostatak za austrijskom ekipom, saznat ćemo za nešto manje od dva tjedna, kada je na rasporedu Velika nagrada Saudijske Arabije.

Objava Verstappen: Konkurenti će nam biti bliže u Saudijskoj Arabiji pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marijan Presečki