Veliko je uzbuđenje vladalo pred početak trećeg izdanja WRC Croatia Rallyja, no nažalost tjedan dana prije starta natjecanja dogodila se nesreća s tragičnim posljedicama. Prilikom testiranja u Hrvatskome zagorju u nesreći je smrtno stradao irski vozač Craig Breen.

U četvrtak 13. travnja oko 12:40, tijekom održavanja trening vožnje za WRC Croatia Rally, došlo je do slijetanja vozila s lokalne ceste u mjestu Lobor, nedaleko Zlatara. PU krapinsko-zagorska izvjestila je kako je vozač prednjim lijevim dijelom svog automobila udario u drveni stup te na mjestu smrtno stradao, dok je suvozač prošao bez ozljeda.

Kasnije je službeno potvrđeno kako se radi o Ircu Craigu Breenu, vozaču tvorničke momčadi Hyundai Hyundai Shell Mobis World Rally Team. Njegov suvozač James Fulton nije ozlijeđen u ovoj nesreći.

“Hyundai Motorsport s velikom žalošću potvrđuje da je vozač Craig Breen izgubio život prilikom nesreće koja se dogodila na testiranju uoči Croatia Rallyja. Suvozač James Fulton nije ozlijeđen u incidentu koji se dogodio malo nakon podneva po lokalnom vremenu. Hyundai Motorsport upućuje iskrenu sućut Craigovoj obitelji, prijateljima i njegovim brojnim navijačima. U ovom trenutku neće biti dodatnih komentara ovog slučaja”, objavio je Hyundai na svojim službenim kanalima.

Craig Breen bio je vrlo iskusan relijaš. Rođen je 2. veljače 1990. godine, a s devet se godina počeo natjecati u kartingu. U svijet relija zakoračio je 2007., a na svjetskoj se sceni prvi put pojavio dvije godine kasnije. Kroz godine natjecao se u Europskom i u Svjetskom rally prvenstvu. Vozio je za Ford, Peugeot, Citroen i naposljetku Hyundai. U Europskom prvenstvu osvojio je drugo mjesto u ukupnom poretku 2015. godine, dok mu je najbolji plasman u WRC-u sedmo mjesto iz prošle sezone. Nastupio je i na prethodna dva izdanja Croatia Rallyja – zauzeo je osmo mjesto 2021. i vrlo dobro četvrto mjesto prošle godine.

Povodom Breenove smrti oglasio se i predsjednik Međunarodne automobilističke federacije, Mohammed Ben Sulayem: “U ime FIA-e izražavam iskrenu sućut obitelji i prijateljima Craiga Breena nakon njegove smrti u nesreći prilikom privatnog testiranja. Naše su misli i molitve s njegovima voljenima, ali i cijelom rally zajednicom u ovom teškom trenutku.”

Naslovna fotografija: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Objava Prilikom testiranja za WRC Croatia Rally u nesreći smrtno stradao irski relijaš Craig Breen pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak