Utrkivanje u Americi nije stran pojam, još od početka prošlog stoljeća različite jurilice su se utrkivale američkim tlom. Poznata utrka Indianapolis 500 datira od 1911. godine i u začecima Svjetskog prvenstva Formule 1, bila je dio istog, da bi kasnije staza Watkins Glen u blizini New Yorka postala dom utrke Formule 1 u narednom periodu, sve do početka osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Utrke bolida Formule 1 u Americi vozile su se još na stazama Long Beach u Kaliforniji, u Las Vegasu, Detroitu, Dallasu, Phoenixu i drugim. Nosile su različite nazive, od Velike nagrade SAD-a, Velike nagrade SAD-a Zapad, Velike nagrade Caesars Palacea, nazvane po istoimenom kasinu u Las Vegasu. Devedesetih Formula 1 nije svraćala u SAD, da bi se 2000. godine vratila na stazu Indianapolis, na modificiranu verziju poznatog ovala, no idila je trajala samo do 2007., kada je SAD ponovo ostala bez Formule 1.

Izvor: f1.com

No, postojali su i oni kojima je nedostajala Formula 1. Tavo Hellmund, vozač iz Austina, je 2010. godine najavio svoje planove o izgradnji potpuno nove staze Formule 1, koju će dizajnirati tko drugi nego Hermann Tilke, u neposrednoj blizini svog rodnog grada. Bernie Ecclestone je stao iza ovog projekta i dao Hellmundu i njegovim investitorima desetogodišnje mjesto u kalendaru počevši od 2012. godine. Unatoč problemima u izgradnji i određenim kašnjenjima, staza je izgrađena za oko 400 milijuna američkih dolara i u studenom 2012. godine ugostila je oko 117.500 gledatelja na svojoj inauguralnoj utrci za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država.

Staza COTA (Circuit of the Americas) izostala je iz kalendara 2020. godine, kao i mnoge druge radi dobro poznatih razloga. No, prošle sezone se vratila s visokom posjećenošću, kad je preko 400.000 gledatelja tijekom trkaćeg vikenda posjetilo stazu. To je ujedno utrka s najvećim brojem gledatelja u povijesti Formule 1. S obzirom na to da popularnost Formule 1 u Americi raste, od 2022. godine Formula 1 se vozi i u Miamiju, dok bismo iduće godine trebali imati tri utrke na američkom tlu, uključujući još i Las Vegas.

Potražnja za ulaznicama za ovogodišnju utrku je bila prilično visoka i uglavnom su prodavane kao trodnevni paketi ulaznica za čitav trkaći vikend. Međutim, postoji opcija i samo jedan dan. Kako je dolar prilično ojačao u odnosu na druge valute, tako je putovanje u SAD prilično skupo.

Izvor: f1.com

Činjenica da cijene smještaja u Austinu padaju za termine trkaćeg vikenda malo olakšava budžet potreban za posjetu VN Sjedinjenih Američkih Država. Za one koji žele posjetiti Austin i utrku, svakako postoje različite opcije. Najjeftinija iznosi oko 6.300 kuna i podrazumijeva trodnevne ulaznice bez osiguranih sjedećih mjesta, hostelski smještaj u višekrevetnim sobama i skroman džeparac. Nešto komfornija opcija bila bi ona koja podrazumijeva ulaznice na tribinu srednjeg nivoa, smještaj u hotelu s tri zvjezdice i nešto više džeparca.

Takva opcija košta oko 10.300 kuna. Za one s najdubljim džepom željnih najboljeg iskustva tu je F1 Experiences paket, smještaj u hotelu s četiri zvjezdice i više novca za trošiti na hranu, piće i slobodno vrijeme, no za takvu varijantu potrebno je izdvojiti oko 45.000 kuna. U navedene troškove nisu uračunati troškovi dolaska u Teksas, ali zasigurno postoje obožavatelji i iz Europe koji se počaste ovakvim putovanjem.

  • Teksas je savezna država na jugu Sjedinjenih Američkih Država koja se SAD-u pridružila 1845. godine kao 28. savezna država, nakon što je deset godina bio neovisna zemlja, Republika Teksas. Prostire se na 696.241 četvorni kilometar i naseljava ga oko 29 milijuna stanovnika. Druga je najveća savezna država u SAD-u, kako po površini tako i po broju stanovnika, iza Aljaske po površini i Kalifornije po broju stanovnika.
  • Osim što je glavni grad savezne države Teksas, Austin je jedan od gradova u SAD-u koji se najbrže razvija. Po veličini je četvrti u Teksasu, iza Houstona, San Antonija i Dallasa. Ime je dobio po Stephenu F. Austinu, teksaškom revolucionaru i političaru, ocu Teksasa. Prema nekim istraživanjima se smatra najzelenijim gradom u Americi, zbog velikog broja zelenih površina i parkova te izuzetnih napora gradskih vlasti u smanjenju zagađenja okoline. Poznat je i kao glavni grad žive svirke svijeta, pošto u bilo koje doba dana u poznatoj 6. Ulici možete naći glazbu uživo bilo kojeg glazbenog žanra, posebice rocka, countryja i folka.
  • Opće je poznato da je u SAD-u službena valuta američki dolar i službeni jezik engleski, zbog čega je snalaženje i sporazumijevanje za turiste prilično jednostavno. Zbog blizine Meksika, moguće je čuti i dosta španjolskog u uporabi u Austinu.
  • Klima u Teksasu je prilično vruća, posebice ljeti kada temperature dosežu i 40°C. Na sreću, skoro sve zgrade su klimatizirane, a i vozila koja su na raspolaganju za iznajmljivanje, gotovo u pravilu imaju klima uređaj. Utrka za VN SAD-a se održava u listopadu, kad su temperature ugodnije, a listopad se ujedno smatra i najboljim mjesecom za posjetiti Teksas. Temperature se kreću oko prijatnih 25°C tijekom dana, a padaju na oko 20°C u večernjim satima. Nije nemoguće da Austin tijekom vikenda pogodi nevrijeme i kiša, pa svakako treba uz sebe imati kabanicu ili kišobran i nepromočivu obuću.
Izvor: f1.com
  • Ako putujete u Austin, pripremite se za dosta dobre glazbe. Nešto što je počelo kao mala ulica rock muzike, folka i jazz klubova, preraslo je u čitav grad žive svirke oko spomenute 6. Ulice i Red Rivera. Neki od najpoznatijih klubova ove zemlje nalaze se upravo u ovom dijelu Austina.
  • Čak i ako niste student i ako ste davno završili svoje studentske dane, preporučuje se posjetiti kampus Sveučilišta u Teksasu. Masivni kampus je dom jednog od najvećih javnih sveučilišta u Americi i proteže se kilometrima. Kampus sadrži prelijepe parkove, jezerca, predivnu i zanimljivu arhitekturu, kafiće i restorane. Kampus se nalazi nedaleko od samog centra grada.
  • Za one koji preferiraju prirodne ljepote i zelenilo, Zilker park je mjesto za posjetiti. I Zilker park nije daleko od centra grada, sadrži botanički vrt i poznati Barton izvor prirodne vode na kojem se možete osvježiti. Ako želite adrenalinski izlet, možete iznajmiti kajak ili kanu i ploviti Barton potokom, koji teče gradom i ulijeva se u rijeku Colorado.
  • Tijekom ovogodišnjeg trkaćeg vikenda održat će se i niz tematskih aktivnosti kao što je Williamsov pop-up show ili druženje u Jo’s kafiću s momčadi Haas. Osim toga, u petak se održava modna izložba na kojoj će biti izloženi superautomobili poput Lamborghinija, Ferrarija i McLarena.

Austin je ovog vikenda svakako place to be. Dobra zabava je zagarantirana u gradu za sve posjetitelje, a svakako će biti i dobre glazbe, za koju će se između ostalih svojim nastupima pobrinuti Green Day i Ed Sheeran. Nadamo se da će i uz stazu biti jednako uzbudljivo.

Objava Put oko svijeta Formule 1: Austin, Teksas pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Mia Lesic