Još jednom se Meksiko vratio u igru, ovaj put 2015. godine, na Autodromo Hermanos Rodriguez koja je za potrebe povratka značajno redizajnirana od strane Hermanna Tilkea, dodana je spora „stadion“ sekcija, koja je skratila dio opasnog Peraltada posljednjeg zavoja. Najavu povratka su obožavatelji s oduševljenjem dočekali i vrlo brzo su sve ulaznice za povratničku utrku u Meksiku rasprodane.

Iz godine u godinu Meksiko obara svoje rekorde po posjećenosti utrke, pa je tako prošle godine tijekom trkaćeg vikenda stazu pohodilo oko 372.000 gledatelja, što je za oko 30.000 više od prethodnog izdanja 2019. godine. Prelazak Sergia Pereza u Red Bull značajno je podigao popularnost utrke, posebice kad je Meksikanac na domaćoj utrci završio na pobjedničkom postolju, postavši tako prvi Meksikanac kojem je to pošlo za rukom.

Ulaznice za ovogodišnju utrku su rasprodane za samo dva dana nakon što su puštene u prodaju. Čak ni prilično visoka cijena nije spriječila obožavatelje da pohrle po svoje ulaznice. Upravo je utrka na stazi Autodromo Hermanos Rodriguez jedna od najskupljih utrka u kalendaru Formule 1. Na sreću, Meksiko City nudi dosta povoljnije opcije nešto dalje od staze u pogledu smještaja i hrane, pa se tako mogu malo izbalansirati visoke cijene ulaznice za utrku. Za one koji se uspiju dokopati ulaznica, svakako postoje različite opcije. Najjeftinija iznosi oko 3.000 kuna i podrazumijeva trodnevne ulaznice bez osiguranih sjedećih mjesta, hostelski smještaj u višekrevetnim sobama i skroman džeparac. Nešto komfornija opcija bila bi ona koja podrazumijeva ulaznice srednjeg ranga, smještaj u hotelu srednje kategorije u višekrevetnoj sobi. Takva opcija košta oko 4.500 kuna. Za one s najdubljim džepom željnih najboljeg iskustva tu je F1 Experiences paket, smještaj u hotelu s četiri zvjezdice i više novca za trošiti na hranu, piće i slobodno vrijeme, no za takvu varijantu potrebno je izdvojiti oko 30.000 kuna.

Ako uspijete doći do ulaznica i odlučite se na putovanje u Meksiko, slijedi nekoliko zanimljivosti koje vrijedi znati.

  • Sjedinjene Meksičke Države ili kraće Meksiko je država u Sjevernoj Americi koja se graniči sa Sjedinjenim Američkim Državama, Gvatemalom, Belizeom i Karipskim morem. Ima izlaz i na Tihi ocean, te Meksički zaljev. Po uređenju je federalna republika koja se sastoji od 31 savezne države i jednog federalnog distrikta, koji je 2017. godine prestao postojati pa je 32. saveznom državom proglašen glavni grad, Ciudad de Mexico ili Meksiko City. Meksiko je proteže na oko 2 milijuna kvadratnih kilometara, te je peta po veličini država u Americi i četrnaesta na svijetu. Po ukupnom broju stanovnika je na jedanaestom mjestu najnaseljenijih zemalja svijeta.
  • Službeni jezik u Meksiku je španjolski, te je Meksiko prva zemlja na svijetu po broji izvornih govornika španjolskog jezika. Engleski je u upotrebi u regijama Polanco, Santa Fe i Lomas, no većina mlađeg stanovništva uz španjolski govori i engleski. Meksiko City je jedan od najliberalnijih gradova Latinske Amerike. Što se tiče novca, službena valuta je pezos, te već na aerodromima se može zamijeniti novac koji imate uz sebe u domaću valutu, a i mreža bankomata je široko rasprostranjena.
  • Velika nagrada Meksiko Cityja se održava krajem listopada, što predstavlja kraj kišne i početak ljetne sezone. Dnevne temperature se kreću od prohladnih 0°C u jutarnjim satima do 22°C poslijepodne. U ovom periodu se uglavnom očekuje vedro nebo i ugodan dan.
  • Meksiko City je vedar, veseo i užurban grad. Smatra se draguljem Latinske Amerike sa svojim predhispanskim korijenima, kolonijalnom arhitekturom i multikulturalnim i progresivnim stanovništvom. Slobodno vrijeme tijekom trkaćeg vikenda u Meksiko Cityju nije teško popuniti, ima se dosta toga za vidjeti, posjetiti i probati, od čega je mnogo toga jedinstveno iskustvo koje se nigdje više ne može naći.
  • Dobar početak je Centro Historico, povijesni dio grada, gdje se nalazi Plaza de la Constitución, Nacionalna palača, Metropolitska katedrala, Palača finih umjetnosti i Alameda park. Povijest ovog dijela svijeta oslikana je i u piramidama i arheološkim nalazištima u blizini grada.
  • Jedan od najvažnijih nacionalnih blagdana je Dan mrtvih, koji se proslavlja samo nekoliko dana nakon utrke. To je proslava kakvu vjerojatno niste vidjeli nigdje na svijetu, raznobojna i cvjetna, koja slavi sve članove obitelji koji su preminuli.
  • Park Chapultepec je jedan od najvećih gradskih parkova zapadne hemisfere i dom jedne cijele šume, dvorca, zoološkog vrta, zabavnog parka, nekoliko jezera i Muzeja antropologije. Nalazi se u samom centru Meksiko Cityja i svakako ga vrijedi posjetiti.
  • Teotihuacan piramide, poznate i kao „Grad bogova“ nalaze se oko sat vremena udaljene od Meksiko Cityja. Ove piramide su spomenik svjetske baštine zaštićen od strane UNESCO-a i datiraju još od vremena prije Asteka i Maja.
  • Posebno iskustvo tijekom boravka u glavnom gradu Meksika je i samo lutanje ulicama i isprobavanje lokalne kuhinje. Svakako treba probati poznate delicije meksičke kuhinje poput tacosa, toquesadilla, pambozosa, tortasa, carnita i tamalesa. Vrijedi posjetiti i Polanco, jednu od bogatijih četvrti grada i okušati hranu u skupocjenim restoranima i poznatim brendovima kuhinje.

Osim navedenog Meksiko City nudi niz drugih sadržaja za svačiji ukus. Vrijeme uz trkaći vikend svakom će biti u potpunosti ispunjeno, a ostat će i mnogo toga za vidjeti ako se nekad opet vratite u ovaj kutak svijeta.

Objava Put oko svijeta Formule 1: Meksiko pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Mia Lesic