Williams još nije odlučio što će učiniti s Loganom Sargeantom, hoće li ga zadržati u momčadi i za 2024. godinu. Šef momčadi bez zadrške govori o tome što američki vozač treba napraviti da bi sačuvao svoje mjesto…

Rookie sezona Logana Sargeanta ne spada u krug onih ‘bajkovitih’ ulazaka mladih vozača u svijet Formule 1. Iza njega je prvih 14 Grand Prix utrka, a bodova još uvijek nema. U isto vrijeme, Alexander Albon čini ‘čuda’ u bolidu Williamsa i s 21 osvojenim bodom drži svoju momčad na pristojnom sedmom mjestu u poretku konstruktora.

Osim toga što po brzini ne može pratiti momčadskog kolegu, Sargeant je u nekoliko navrata imao i određene incidente na stazi. Primjerice, u Zandvoortu je ušao u Q3 pa razbio bolid, a onda novu nesreću doživio u utrci. Iako, za to izlijetanje ima opravdanje, momčad je otkrila kvar hidraulike.

Bilo kako bilo, američki vozač još nema sigurno mjesto za iduću sezonu. Jasno, mediji nagađaju, traže mu zamjenu, ali James Vowles očito još nije odustao od njega. Za Sky Sports je objasnio što Logan treba učiniti da bi ostao vozač Williamsa.

“Moja poruka njemu bila je sljedeća: To je meritokracija. Nisi ovdje zato što mi želimo da budeš ovdje, već moraš zaslužiti svoje mjesto jer ovo je sami vrh motorsporta. Ono što tražim od tebe je praćenje generalnog vodstva, praćenje razvojnog puta, nastavak napredovanja u usporedbi s Alexom i onda imamo mjesto za tebe ovdje s tvojim imenom. Prije toga ima i bodova s tvojim imenom na njima. Neki su bili dostižni u Zandvoortu, zasluži ih. Tako ćeš učvrstiti i svoju poziciju u Formuli 1.”

“U pogledu toga gdje smo mi sada, morate raditi sukladno vozačima koje imate i razumjeti u kakvom su oni stanju. Alex je ovdje dugoročno, to vam mogu reći već sada. U pogledu Logana, on je na dobrom putu razvoja, samo mora nastaviti napredovati iz utrke u utrku”, izjavio je Vowles.

Albon je ove sezone pet puta utrke završavao među prvih deset. Ohrabruje dobra forma Williamsa i u Zandvoortu i u Monzi, stazama koje su po karakteristikama vrlo različite. Vowles priznaje da su ranije u sezoni bodovi osvajani spletom različitih okolnosti, ali s ovima posljednjima je ipak drukčije…

“Početkom sezone prilikom testiranja nismo bili brzi, nalazili smo se negdje pri začelju. Bod koji smo osvojili u Bahreinu zarađen je blokiranjem većeg broja timova u određenom vremenskom periodu. Momčad je odradila odličan posao na Silverstoneu i u Montrealu, zaista pogodivši sa strategijom. Bilo je dosta slučajeva kad je postojao red bolida iza nas. Nizozemska – to je bio prvi put da ste nas vidjeli u gornjem dijelu jer smo to zaslužili”, kaže Vowles.

“Nismo zadržavali druge bolide, već smo ih pretjecali na stazi i borili se za pozicije. I nismo odradili odličan posao, ostavili smo još neke bodove na stolu. Osjećaj je zapravo dobar. Naravno, razočarani smo bili, ali želim da budemo razočarani kad smo u bodovima i kad ih želimo sve više i više. To je Formula 1.”

“Na pravom smo putu, ali smo itekako svjesni da se situacija iz Zandvoorta neće nužno ponavljati na svim stazama gdje se vozi s puno downforcea. Okolnosti su nam išle u prilog, imali smo bolid na četvrtom mjestu u kvalifikacijama, što realno nije mjesto gdje smo pripadali. Odličan posao Alexa, a Logan se smjestio na deseto mjesto, što je bilo u redu, ali moglo je još i bolje.”

Sljedeća utrka je Velika nagrada Singapura. Može li Williams ući u pravu seriju osvajanja bodova i je li to možda vikend u kojem će Sargeant pokazati ono nešto, zbog čega će mu Vowles dati na potpis novi ugovor?

Objava Vowles o Sargeantovoj budućnosti: Mora zaslužiti svoje mjesto pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak