Kad neka momčad ostvari uspjehe kakve je Mercedes nizao u periodu od 2014. do 2021. godine, logično je da su i očekivanja velika. Iz te perspektive, rezultati Srebrnih strijela u prošloj i ovoj sezoni djeluju kao neuspjeh, no George Russell ne slaže se s tim…

U prvom dijelu prvenstva Red Bull je uspostavio totalnu dominaciju u Formuli 1. U 12 nastupa ‘Bikovi’ su skupili isto toliko pobjeda, a svojim rivalima ostavili su mrvice. Od utrke do utrke, Aston Martin, Mercedes, Ferrari, uoči ljetne stanke i McLaren, izmjenjivali su se u ulozi prvog pratitelja nedostižnog Maxa Verstappena, no gledajući bodovni učinak, Mercedes je nekako bio najkonstantniji u osvajanju bodova i zato drži drugo mjesto u poretku konstruktora.

Aston Martin je na početku prvenstva bio brži, ali njegov problem je ogromna rezultatska razlika između Alonsa i Strolla. Ferrari je imao samo neke staze na kojima je bio dobar, McLaren se probudio tek u srpnju… Lewis Hamilton i George Russell, iako su ukupno samo pet puta stajali na postolju u prvom dijelu sezone, skupili su 247 bodova. Da, zaostatak za Red Bullom je ogromnih 256 bodova, ali prednost pred Aston Martinom je 51 bod.

Treba li to smatrati neuspjehom Mercedesa? U kontekstu prijašnjih uspjeha – da, promatrajući samo ovu sezonu – ne. Tako barem misli Russell.

“Kao momčad smo ove sezone išli iz borbe u borbu. Jasno, bila su velika očekivanja uoči sezone i moguće je da zbog toga ljudi našu sezonu nazivaju neuspjehom. Naravno da je ovo daleko od onoga gdje bismo mi željeli biti jer želimo se boriti za osvajanje prvenstva, ali nazivati sezonu u kojoj smo drugi u prvenstvu s 50 bodova više od trećega neuspjehom, to je daleko od realnosti.”

“Znamo da imamo puno toga za popraviti. Napravili smo stvarno veliki napredak i mislim da se na ulasku u drugi dio sezone možemo nadati kako ćemo pokupiti sve ostatke koji budu na stolu. Nikad se ne zna. Prošle godine smo razmišljali kako će Singapur biti naša jedina prilika za pobjedu u drugom dijelu sezone pa kad nismo pobijedili u Singapuru, nekako je zavladalo razočaranje. Nije bilo nikakvih velikih očekivanja od Brazila pa samo tamo pobijedili. Zato ćemo sada svaku utrku tretirati kao zasebnu priliku”, kaže George.

F1 društvo okupilo se ovoga tjedna na stazi Zandvoort u Nizozemskoj. Russell je prošle godine bio drugi na VN Nizozemske pa i ove godine očekuje dobre stvari na terenu Maxa Verstappena.

“Kao momčad smo u dobroj poziciji, drugi smo. Napredovali smo u borbi protiv Aston Martina, sada McLaren izgleda prilično snažno, ali mi želimo nastaviti s napretkom. Jasno, željeli bismo dobiti neku od utrka ove godine, ali Max i Red Bull su vrlo jaki.”

“Na stazama ovakvog tipa, stazama gdje vozite s puno potisne sile, obično nam ide dobro. Bili smo brzi u Budimpešti. Ovo je vjerojatno bila jedna od naših najkompetitivnijih utrka prošle godine, pored Brazila. Ne znamo što će ovaj vikend donijeti. Vrijeme, opet, izgleda da će biti dosta promjenjivo. Nema veze, kakvi god vremenski uvjeti bili, osjećam da možemo imati dobar vikend”, izjavio je Russell u najavi 13. utrke sezone.

Akcija na stazi počinje u 12:30 prvim slobodnim treningom, a drugi je na rasporedu u 16 sati.

Objava Russell: Od nas se puno očekivalo, ali ovu sezonu ne treba nazivati neuspjehom pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak