U momčadi Mercedes smatraju da je njihova prednost s boljim upravljanjem guma nad glavnim rivalom Ferrarijem izbrisana zahvaljujući nedavnom napretku talijanske momčadi.

U ranoj fazi sezone, Mercedes bi imao prednost u utrkama jer je njihov W14 bolid bio blaži prema gumama nego Ferrarijev SF-23.

Međutim, kako je Ferrari napredovao u razumijevanju bolida, tempo u utrci se polako poboljšavao.

Među spomenute dvije momčadi koje se sada bore za drugo mjesto u prvenstvu konstruktora, promjena karakteristika bolida mogla bi se pokazati kritičnom jer se njihova borba odvija tijekom preostalih šest utrka sezone.

Na nedavnoj Velikoj nagradi Japana, gdje je degradacija guma bila ključni čimbenik u utrci, Ferrari je imao malu prednost jer je Charles Leclerc završio ispred Lewisa Hamiltona, a i Carlos Sainz ispred Georgea Russella.

“Mislim da nas je manjak performansi koji je bio prisutan u kvalifikacijama, gdje imamo nešto slabiji učinak kroz brze zavoje, također koštao i u utrci.”

“U Suzuki se zapravo radi samo o tome koliko prianjanja imate u brzim zavojima i doista smo izgledali kao da smo malo zaostali u tom pogledu.”

“Ferrari je donio novosti na podnici pa su očito napredovali. Ako pogledamo neke nedavne utrke, tu prednost koju imamo s degradacijom, to sada više nije toliko vidljivo kao što je bilo u ranijim utrkama.”

Mercedesov Andrew Shovlin

Ferrarijev Fred Vasseur je priznao da je njegova momčad postigla dobar napredak u poboljšanju upravljanja gumama s obzirom na ono što se pokazalo u utrci:

“Ako pogledate prvih nekoliko utrka sezone, degradacija ili upravljanje gumama nisu uvijek bili naša najveća vještina.”

“Dolaskom u Suzuku s ovom temperaturom staze, bili smo malo u opasnosti. Ali na kraju dana, mislim da smo napravili dobar posao.”

“Utrka je bila pod kontrolom, strategija je bila dobro vođena. Dobro smo prošli i to je jasan korak naprijed u usporedbi s prvim dijelom sezone.”

Objava Mercedes: Gubimo prednost u utrci koju smo imali nad Ferrarijem pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic