Nakon što su prošlog vikenda u Zandvoortu imali problema kao u priči, vozači Ferrarija odradili su prvi dan domaćeg Grand Prixa u Monzi prilično glatko i uspješno. Carlos Sainz čak je bio najbrži na drugom treningu…

Naravno da to prvo mjesto na treningu nema neku preveliku važnost u pogledu samog rezultata, ali Ferrariju i Sainzu sigurno je dobro došlo. Kao prvo, vikend u Zandvoortu bio im je jako težak pa ovakav petak psihološki ipak donosi nekakvo olakšanje i barem blagi optimizam. Drugo, ipak je to domaća utrka pa i prvo mjesto treninga donosi bolje raspoloženje među Tifosima. A treće, Carlos je jučer slavio 29. rođendan pa neka ga je na stazi obilježio u pozitivnom tonu.

Razlike su na tom drugom treningu bile vrlo male između vozača Red Bulla, McLarena i Ferrarija. Sainz je za samo 19 tisućinki sekunde bio brži od Landa Norrisa, dok je treće mjesto zauzeo Sergio Perez. Komentirajući svoj petak u Monzi, španjolski vozač kao da je i sam bio pomalo iznenađen.

“Ne može biti puno bolje od ovoga. Tijekom dana sve je išlo glatko, da budem iskren. Odlično je vratiti na stazu kao što je Monza i od prvog kruga na prvom treningu osjećati se normalno u bolidu, nakon onako teškog vikenda na Zandvoortu”, komentirao je Sainz.

“Čim smo izveli bolid na stazu, iz nekog smo se razloga prilagodili puno bolje i bilo je mnogo lakše podesiti ga i voziti kroz zavoje. To ne znači da ćemo biti na prvoj poziciji u kvalifikacijama i utrci, ali barem je osjećaj mnogo bolji.”

“U osnovi je to isti bolid, ali iz nekog je razloga puno bolji, što me dodatno zbunjuje. Vidjet ćemo u subotu. Mislim da će slika biti nešto drukčija kad svi prijeđu na vožnju s manje goriva i u jačim modovima rada motora.”

Ferrari je posljednju pobjedu u Monzi slavio 2019. godine. Predstavnici medija upitali su Sainza smiju li Tifosi sanjati nekakav poseban rezultat.

“Da, snovi su besplatni, zar ne? To mi je jedna od najdražih izjava. Posebno na stazi poput ove, mislim da svi možemo sanjati i to je besplatno, nitko nam to ne može oteti. Međutim, ako ćemo realno, gledajući naš tempo za utrku, tu smo mogli vidjeti pravu brzinu Red Bulla. Bilo je jasno da su opet tri desetinke do pola sekunde po krugu ispred, a na 50 i nešto krugova, to je jako puno vremena”, rekao je Sainz.

Spomenutu pobjedu u Monzi 2019. potpisao je Charles Leclerc. On je u petak bio nešto sporiji od svog momčadskog kolege, bio je šesti sa zaostatkom nešto većim od tri i pol desetinke sekunde. Zbog toga nije zabrinut i poručuje da zna što mu je činiti u nastavku vikenda.

“Bilo je stvarno dobro u vožnji s više goriva. S moje strane, prilično sam se mučio s bolidom kad je imao malo goriva. Mislim da znam što treba napraviti za subotu. Išao sam malo u drugom smjeru, tako da trebamo nešto malo resetirati i fokusirati se više na vožnju s manje goriva jer se u tom slučaju pomalo mučimo s balansom bolida.”

Uspoređujući vožnju iz Zandvoorta s ovom na domaćem terenu, Leclerc je rekao: “Sretniji sam. Posebno je bolje kad je bolid teži. S manje goriva nije bilo odlično, ali znam što treba napraviti i nisam previše zabrinut.”

Završnu priliku za isprobavanje drukčijih postavki Leclerc će imati u subotu od 12:30 na trećem slobodnom treningu, a onda slijede kvalifikacije s početkom u 16 sati.

Objava Sainz: Možemo sanjati, zar ne? Snovi su besplatni pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak