Na startu nedjeljne utrke za Veliku nagradu Španjolske bolidi Ferrarija bit će jako udaljeni jedan od drugoga. Carlos Sainz svoj je bolid smjestio u prvi startni red i krenut će u utrku odmah pored izrazito uvjerljivog Maxa Verstappena, dok je Charles Leclerc imao horor kvalifikacije u kojima je osvojio tek 19. mjesto i startat će sa začelja.

U prvoj rundi subotnjih kvalifikacija na stazi Barcelona-Catalunya stvari jednostavno nisu išle u pravom smjeru za Charlesa Leclerca. Nije uspijevao postaviti konkurentno vrijeme za prolazak u iduću rundu, tako da je ostao na slabom 19. mjestu, između dva Williamsa.

Nakon kvalifikacija je rekao da ne može dati konkretne odgovore o tome što se zapravo dogodilo: “Jedina stvar koju mogu reći je da se u lijevim zavojima bolid nije moglo voziti, dok je osjećaj u desnim zavojima bio sličan onome od jutros. Nešto se događalo sa stražnjim dijelom bolida. Mislio sam da je problem u prvom setu guma, ali onda smo prešli na drugi set i osjećaj je bio isti. Nisam imao prianjanje stražnjih guma u lijevim zavojima. Provjerit ćemo bolid i bit ću jako iznenađen ako sve bude u redu.”

Charlesa čeka teška nedjeljna utrka i pokušaj probijanja barem do mjesta među osvajačima bodova. S druge strane, Carlos Sainz imao je jako dobre kvalifikacije u kojima je zauzeo drugu poziciju. Max Verstappen bio je daleko ispred konkurenata, ali od “ostatka svijeta” Carlos je bio najbrži u Q3 te razveselio domaću publiku.

“Bilo je vrlo dobro danas, osjećao sam da vozim vrlo dobro. Uvijek je to desetinka tu, desetinka tamo, ali pritiskao sam, nisam ništa ostavio u rezervi. Išao sam punim gasom. Bilo je vrlo tijesno s McLarenom, Alpineom, Mercedesom, Aston Martinom… U osnovi, svi smo u istoj grupi ovog vikenda. Stoga, mislim da je drugo mjesto najviše što sam mogao danas, a tih 1:12,7 je prilično dobar krug”, izjavio je Sainz

Izuzmemo li Verstappena, koji će vjerojatno odmagliti naprijed, nedjeljna utrka mogla bi biti vrlo interesantna. Startni grid bit će prilično neobičan i dosta će vozača startati izvan svojih uobičajenih pozicija. Primjerice, Alonso s osmog mjesta, Perez s 11., Russell s 12. i već spomenuti Leclerc s 19.

Perez je u Q2 napravio pogrešku i izletio sa staze, nakon čega nije uspio napraviti dovoljno dobar krug za prolazak u završnu rundu. Međutim, Sainz smatra da Red Bull svejedno može do dvostruke pobjede.

“Bit će teško osvojiti drugo mjesto, posebno zbog Checa koji će se probijati u Red Bullu s 11. mjesta. Bit će tu borbe s Landom i s Mercedesom, Aston Martinom također. Ne znam što se njima dogodilo, ali inače imaju stvarno dobru brzinu u utrkama.”

“Dakle, mislim da će biti teško doći do postolja. Doveli smo se u najbolju moguću poziciju za ostvariti to, ali ipak očekujem veliku borbu u utrci”, kaže Španjolac.

Ferrari je u Barcelonu stigao s nadogradnjama bolida, tako da bi jedan pravi rezultat poput uspona na postolje itekako puno značio cijeloj momčadi, nakon vrlo lošeg ulaska u sezonu.

Objava Sainz: Očekujem veliku borbu za mjesto na postolju pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak