Carlos Sainz završio je svoju domaću utrku na petom mjestu, nakon što se kvalificirao na drugo mjesto tijekom subotnjih kvalifikacija za Veliku nagradu Španjolske. Bolid Ferrarija se mučio s trkaćim tempom u odnosu na konkurenciju te je u konačnici poražen od strane oba Mercedesa i Red Bullovog Sergija Pereza.

Ferrari je na utrku za Veliku nagradu Španjolske došao s redizajniranim SF-23 bolidom u nadi da će uhvatiti svoje rivale u borbi za postolja. No, prema rezultatima utrke, čini se da nadogradnje nisu baš zasjale u punom sjaju.

Nakon prvog ulaska u boks na promjenu guma, Sainz je prešao s mekše na tvrđu komponentu guma, što je omogućilo Lewisu Hamiltonu da ga kasnije pretekne na svježim i bržim gumama. Prestignut je bio i od strane Russella, te u kasnijim fazama utrke i Sergija Pereza.

Bolid se patio s velikom degradacijom guma i poskakivanjem u brzim zavojima, a Sainz smatra da je ova utrka otkrila sklonost njihovog bolida brzom trošenju guma i da se to posebno istaknulo na ovoj stazi zbog brzih zavoja u desno koji su bili izazovni za prednje lijeve gume.

”Iskreno, cijelu utrku sam pazio na gume jer znamo da su nam gume vrlo osjetljive, posebno na ovoj stazi koja ima visoku degradaciju, jednostavno nisam mogao pritiskati.”

”Znamo da je to slabost našeg bolida i s dolaskom na stazu s visokom degradacijom i dva zaustavljanja, pokušavali smo se prilagoditi i dostići ciljane krugove za svaki dio utrke, ali u nekim ciljevima nismo uspjeli.”

”Slabosti našeg bolida dolaze do izražaja na stazi poput ove s brzim zavojima, i kako jako trošimo gume. Ali, također pokazuje da smo jučer odvozili prilično dobar krug.”

”Mislim da je danas bilo vraćanje nekoliko koraka unatrag što se trkaćeg tempa bolida tiče, i da, vjerojatno ova vrsta staze nije idealna za nas”, rekao je Sainz.

Sainz je pohvalio svoju momčad zbog implementacije sveobuhvatnih nadogradnji, a posebice se to odnosi na redizajnirane bočne usisnike i vjeruje da Ferrari još nije iskoristio njihov potencijal jer su nadogradnje donijeli na svoju najslabiju stazu u 2023. godini.

Upitan jesu li nadogradnje donijele željeni učinak, Sainz je rekao:

”Teško je reći. Znam da je tvornica uložila nevjerojatan napor da ih donese. Zbog karakteristika staze, vjerojatno smo ih donijeli na našu najslabiju stazu ove sezone. Tako da, vjerujemo da još nismo vidjeli njihov puni potencijal.”

”I dalje vjerujem da s poskakivanjem i slabostima u brzim zavojima koja imamo, ovdje nikada ne bismo bili konkurentni.”

“Stoga, još je prerano za reći, ali mislim da su uložili nevjerojatan napor da pripreme nadogradnje, tako da svaka čast ljudima u tvornici, nastavit ćemo pritiskati i napredovati”, rekao je Sainz.

Objava Sainz: Slabosti našeg bolida dolaze do izražaja na stazi poput ove pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija