Na bolidima Lewisa Hamiltona i Charlesa Leclerca tehničkim su pregledom ustanovljene određene nepravilnosti i zbog toga su suci na Velikoj nagradi Sjedinjenih Američkih Država diskvalificirali vozače Mercedesa i Ferrarija. Posljedično, Logan Sargeant došao je do svog prvog boda u Formuli 1.

Lewis Hamilton odradio je jako dobru utrku i završio na drugoj poziciji, samo dvije sekunde iza pobjednika Maxa Verstappena. Charles Leclerc odradio je VN SAD-a sa strategijom jednog ulaska u boks, što se nije pokazalo dobrim rješenjem i ciljem je prošao na šestoj poziciji. Međutim, obojica su diskvalificirani nekoliko sati nakon završetka utrke na Circuit of the Americas.

Razlog diskvalifikacije su tehničke nepravilnosti na bolidima Mercedesa i Ferrarija. Nasumičnim provjerama podnice nakon završetka utrke ustanovljeno je da su na donjoj strani navedenih bolida ploče previše potrošene i da nisu u skladu s tehničkim pravilnikom.

Tehničari su svoje otkriće proslijedili sucima utrke, koji su odradili saslušanje s predstavnicima timova. Oni su potvrdili da su obavljena mjerenja ispravna, a kao mogući uzrok pretjerane potrošenosti ploče naveli su jedinstvenu kombinaciju dosta kvrgave i neravne staze te nedostatka vremena za podešavanje i provjeravanje bolida zbog sprint formata trkaćeg vikenda.

Objašnjenje nije spriječilo suce u donošenju odluke koja je standardna u slučaju kršenja tehničkog pravilnika, što je značilo diskvalifikaciju za Hamiltona i Leclerca, uz komentar kako su “natjecatelji dužni pobrinuti se da bolid bude u skladu s pravilima u svakom trenutku tijekom trkaćeg vikenda”.

Logan Sargeant prvi Amerikanac među osvajačima bodova nakon 30 godina

Diskvalifikacijom Hamiltona, Lando Norris promoviran je na drugu poziciju, a trofej za treće mjesto preusmjeren je u ruke Carlosa Sainza. Sergio Perez piše si četvrtu poziciju u Austinu i ovakvim je raspletom došao značajno bliže osvajanju drugog mjesta u ukupnom poretku vozača.

George Russell ima peto mjesto u konačnom poretku, Pierre Gasly šesto, a Lance Stroll sedmo. Nakon šestog mjesta u Španjolskoj još početkom lipnja, najbolji rezultat za Kanađanina. Yuki Tsunoda odradio je dobru utrku i originalno završio na desetom mjestu, uz dodatni bod za najbrži krug utrke. Sad je promoviran na osmu poziciju, što znači da je u Texasu osvojio više bodova nego u cijeloj sezoni do sada. Imao je tri deseta mjesta kao svoje najbolje rezultate u ovoj sezoni.

Konačno, diskvalifikacijom Hamiltona i Leclerca profitirao je Williams. Alexander Albon promoviran je na devetu, a Logan Sargeant na desetu poziciju. Prvi je to bod u Formuli 1 za Sargeanta i on je sada postao prvi američki vozač koji je ušao među osvajače bodova nakon punih 30 godina. Posljednji kojem je to uspjelo bio je Michael Andretti osvajanjem trećeg mjesta na Velikoj nagradi Italije 1993.

Objava Suci nakon VN SAD-a diskvalificirali Hamiltona i Leclerca, Sargeantu prvi bod u F1 pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak