Pobjedom na Velikoj nagradi SAD-a, Max Verstappen ušao je u elitno društvo vozača koji su tijekom svojih F1 karijera ostvarili 50 ili više pobjeda.

Lewis Hamilton 103, Michael Schumacher 91, Sebastian Vettel 53, Alain Prost 51 i od jučer Max Verstappen – okruglih 50.

Nizozemcu je to 15. pobjeda ove sezone, no put do nje nije bio sasvim jednostavan kao u većini slučajeva tijekom 2023. Zbog pogreške u kvalifikacijama održanim u petak, Verstappen je morao startati sa šestog mjesta. Jednu poziciju zaradio je odmah na startu, no onda nije žurio i postepeno se probijao prema vrhu. Otprilike na polovici utrke prestigao je Landa Norrisa za vodstvo u utrci.

Međutim, Max se tijekom utrke žalio na probleme s kočnicama, a u završnici utrke za njim je jurio Lewis Hamilton. Razlika na cilju bila je dosta mala, samo dvije sekunde, a tek je nekoliko sati nakon utrke došla vijest o diskvalifikaciji Hamiltona i Leclerca.

U svakom slučaju, iza Verstappena je još jedno veliko postignuće. Treću godinu zaredom osvojio je Veliku nagradu SAD-a i usput ušao u elitno društvo vozača. Velike su šanse da će prije kraja ove sezone po broju pobjeda prestići Prosta, moguće i Vettela.

“Nevjerojatno je osvojiti ovdje moj 50. Grand Prix. Vrlo sam ponosan i samo ćemo nastaviti pritiskati.”

Upitan nakon utrke je li ovoga puta imao nešto teži posao, Max je odgovorio: “Naravno, počelo je već startom sa šeste pozicije, ali tijekom cijele utrke sam se jako mučio s kočnicama. Ovdje je prilično malo zona kočenja, tako da stvarno nisam mogao imati isti osjećaj kao jučer. To je učinilo moju utrku težom. Mogli ste vidjeti da je bilo vrlo blizu na kraju, a upleli su se i zaostali vozači. Kad vam gume već odlaze, to čini stvari težima.”

“Mi smo promijenili kočnice nakon sprinta i nije bilo dobro, nisam imao dobar osjećaj prilikom kočenja, a cijelu se utrku nisam uspio riješiti tog problema. To je nešto što moramo istražiti jer kad prilikom kočenja niste sasvim sigurni, nije dobar osjećaj. To vas može koštati dosta vremena u krugu, tako da je ovo bilo teže od očekivanog. Nikad se zapravo nisam mučio s kočenjem u mojoj F1 karijeri, ali danas je to definitivno bio problem.”

Iduća utrka Formule 1 vozi se već ovog vikenda u Meksiku, gdje Verstappen također ima priliku pobijediti treću godinu zaredom.

Objava Verstappen: Nevjerojatno je osvojiti 50. Grand Prix pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak