Marseille će od 26. do 30. listopada biti domaćin drugog izdanja Motorsport igara Svjetske automobilističke federacije FIA-e, a Hrvatski auto i karting savez na to natjecanje šalje troje sportaša.

FIA Motorsport Games, svojevrsna Olimpijada auto i karting sporta, jedinstveno je takmičenje koje objedinjuje utrkivanje u 16 različitih disciplina, a na kojem bi 2022. godine trebali sudjelovati predstavnici iz preko 70 zemalja svijeta. Ovogodišnje natjecanje održat će se u Francuskoj, s bazom u Marseilleu, a same utrke vozit će se na tri lokacije – stazama Paul Ricard, Veynes i St. Baume. Očekuje se nastup više od 500 sportaša.

“Sudjelovanje na FIA Motorsport igrama nudi brojne benefite svima, od natjecatelja u temeljnim disciplinama pa do elitnih sportaša. Ovo internacionalno natjecanje ujedinjuje FIA-inu globalnu zajednicu i omogućuje sudionicima da s ponosom nose zastavu svoje zemlje”, kaže predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem.

Među zemljama koje će nastupiti na FIA Motorsport igrama je i Hrvatska. Hrvatski auto i karting savez šalje tročlanu reprezentaciju, koju čine bračni par Iva i Nenad Damarija u disciplini autoslalom, te Mihael Matika u disciplini E-sport.

DIJAMANTNI BRAČNI PAR HRVATSKOG AUTOMOBILIZMA

Iva i Nenad Damarija čine najtrofejniji bračni par u hrvatskom automobilizmu. Imaju pregršt iskustva u različitim natjecanjima, budući da se Nenad natječe u autosportu od 2002., a Iva od 2007. godine. Trofejna riznica im je impozantna, oboje su višestruki prvaci Hrvatske, a o njihovim uspjesima dovoljno govori činjenica da su oboje vlasnici najviše nagrade Hrvatskog auto i karting saveza – Dijamantnog volana

Svoje uspjehe nisu ostvarivali u samo jednoj automobilističkoj disciplini. Natječu se, a često i pobjeđuju na utrkama autoslaloma, kronometra i formule driver. Na FIA Motorsport igrama branit će boje Hrvatske u autoslalomu. Riječ je o novoj disciplini na Igrama, a prijavljeni su sportaši iz 26 zemalja. Svi će se natjecati u identičnom automobilu Opel Corsa-e Rally.

Svaku zemlju predstavljaju jedan vozač i jedna vozačica. Natjecanje počinje u četvrtak 27. listopada, a finale je na rasporedu u nedjelju. Dodajmo da će Iva Damarija biti i kapetanica hrvatske reprezentacije u Marseilleu te nositi zastavu Lijepe naše na svečanom otvorenju Igara u srijedu 26. listopada.

MATIKA U POTRAZI ZA E-SPORT USPJEHOM S MCLARENOM 720S

Mihael Matika dvostruki je prvak hrvatske u virtualnom utrkivanju. Već se godinama uspješno natječe na platformi Gran Turismo, a može se pohvaliti izvrsnim rezultatima u službenom prvenstvu FIA Gran Turismo World Series. Vlasnik je YouTube kanala Digit Gaming s preko 17 tisuća pratitelja, a od 2022. obnaša dužnost predsjednika komisije za digitalni motorsport HAKS-a.

U Hrvatskoj je digitalni motorsport tek nedavno postao jedna od disciplina unutar Hrvatskog auto i karting saveza. Državno prvenstvo do sada je održano za 2021. i 2022., a Matika je bio pobjednik oba ta natjecanja te zasluženo postao hrvatski predstavnik na FIA Motorsport igrama u disciplini E-sport. 

U Francuskoj ga očekuje žestoka konkurencija. Prijavljeno je 57 vozača iz 37 zemalja, spremnih na bitku za odličja. Utrke će se voziti na platformi Assetto Corsa Competizione, na virtualnoj verziji staze Paul Ricard. O rastu ove discipline dovoljno govori činjenica da je na prvom izdanju motorsportskih igara u E-sport natjecanju sudjelovalo 30 vozača. Mihael će voziti McLaren 720S GT3.

FIA MOTORSPORT GAMES, DRUGO IZDANJE – TREĆA SREĆA

Prve Motorsport igre Svjetske automobilističke federacije održane su 2019. godine u Italiji. Nakon uspješne premijere, planovi su bili veliki za 2020. godinu, no pandemija koronavirusa onemogućila je održavanje Igara u Marseilleu dvije godine zaredom. Konačno, krajem listopada 2022. svjedočit ćemo drugom izdanju ove automobilističke olimpijade.

I za Hrvatsku će to biti drugi nastup na Igrama. Spomenute 2019. HAKS je sudjelovao u discipline karting slalom, a izvrsno šesto mjesto Hrvatskoj su tada donijeli Stefani Mogorović i Sandro Ivanjko.

Objava Troje hrvatskih sportaša na FIA Motorsport igrama u Francuskoj pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr