Fernando Alonso imao je utrku za pamćenje na Velikoj Nagradi SAD-a. Španjolski vozač startao je utrku s četrnaestog mjesta, a nakon samo deset krugova nalazio se već na devetom mjestu na tvrdim gumama.

Međutim, neposredno nakon što je završio Safety Car zbog odustajanja Valtterija Bottasa, Alonso se našao u nesreći na stazi s budućim momčadskim kolegom Lanceom Strollom. Alonso je imao zavjetrinu i odlučio je prestići Strolla na ravnici, ali Kanađanin je u posljednjem trenu promijenio putanju i došlo je do dodira.

Alonsov bolid je izgubio kontrolu, završio u zraku na dva stražnja kotača, a Alonso je fantastičnom reakcijom izbjegao teži sudar u zaštitnu ogradu. Nekako se Alonso dovukao do boksa, gdje je zamijenio prednje krilo i nastavio utrku s posljednjeg mjesta.

Vozač Alpinea tako se ubrzo ponovno počeo penjati kroz poredak, a nakon greške u boksu Sebastiana Vettela ubrzo se našao na fantastičnom šestom mjestu nakon što je jedva nastavio utrku. U konačnici utrke, Alonso je izgubio šesto mjesto od McLarenovog rivala Landa Norrisa, a kroz cilj je prošao sedmi.

Međutim, tijekom prestizanja Alonsu je otpao desni retrovizor. Kao što smo vidjeli kroz sezonu, Kevinu Magnussenu nekoliko je puta izdano upozorenje da mora otići u boks popraviti oštećeni bolid. U Alonsovom slučaju, FIA nije izdala nikakvo upozorenje ili obavijestila Alpine o potrebnom popravku bolida.

Nakon utrke ekipa Haasa uputila je protest FIA-i zbog štete na Alonsovom bolidu, a Španjolac je naposljetku kažnjen s 30 sekundi na njegovo konačno vrijeme utrke. Kao rezultat toga, pao je sa sedme na 15. mjesto u utrci.

Alpine je uputio protest na Haasov protest, a FIA će u četvrtak donijeti konačnu odluku o Alonsovom rezultatu u Teksasu. Španjolac je na Instagram profilu objavio kako misli da svi znaju koja je ispravna odluka u ovom slučaju i nada se da će dobiti šest bodova koje je itekako zaslužio vožnjom u utrci.

“Ovo je jedan od rijetkih trenutaka u sportu kada imam osjećaj da smo svi na istoj strani i da imamo isto mišljenje oko pravila i regulacija.”

“To će biti važan dan za sport jer će ova odluka diktirati krećemo li se u pravom smjeru.”

Fernando Alonso

Objava Alonso o oduzetim bodovima iz SAD-a: Imam osjećaj da smo svi na istoj strani pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić