Suci na Velikoj nagradi Nizozemske kaznili su japanskog vozača zbog situacije koja se dogodila u drugoj rundi kvalifikacija…

U vrlo zanimljivim kvalifikacijama na stazi Zandvoort, Lewis Hamilton nije ostvario željeni rezultat. Nije uspio ući među deset najboljih, već je svoj nastup završio u Q2. Imao je problema s pregrijavanjem guma, a bila je tu i jedna situacija u kojoj ga je na stazi blokirao Yuki Tsunoda.

Suci utrke proučili su tu situaciju po završetku kvalifikacija, analizirali dostupne podatke i porazgovarali s vozačima. Ustanovili da je vozač AlphaTaurija mogao napraviti nešto više kako ne bi došlo do blokiranja drugog vozača te su ga kaznili s pomakom unatrag na startnom gridu današnje utrke i to za tri startne pozicije.

Dakle, umjesto s 14. mjesta na koje se kvalificirao, Tsunoda će startati sa 17. pozicije. Ovom kaznom profitirali su za jedno mjesto Nico Hülkenberg, Guanyu Zhou i Esteban Ocon. Za Hamiltona nema nekih benefita, on će ionako startati 13. Britanac je pošteno priznao da ionako nije ispao iz kvalifikacija zbog Tsunode.

“Nije to napravilo neku razliku. I neki drugi su bili na putu u prethodnim krugovima. Tsunoda je malo zasmetao, ali nisam zbog toga izgubio na vremenu. Jednostavno sam bio sport danas”, izjavio je nakon kvalifikacija Hamilton.

“Iskreno, osjećaj u bolidu nije bio dobar nakon drugog treninga. Na prvom treningu sam se osjećao odlično, ali nakon toga više nije bilo tako i nisam siguran zašto. Nekako je bolid bio težak. Pokušat ću pretvoriti današnju negativu u pozitivu za sutra, iako sam predaleko da bih se borio za postolje.”

U subotu je na stazi Zandvoort bilo puno problema s prometom, tako da je zapravo pravo čudo da imamo samo jednog “kažnjenika”. Toto Wolff zalaže se za rigoroznije kažnjavanje vozača koji ometaju druge u brzim krugovima.

“Rješenje je kažnjavanje i kažnjavanje. Ako znaš da nećeš ići u zatvor ako varaš s porezom, onda ćeš varati s porezom. Ne razumijem zašto se takve stvari ne kažnjavaju. Bilo je čistog blokiranja još u Q1, a onda i Tsunoda. On je dobar tip, ali zasmetao je Lewisu u brzom krugu jer se nije maknuo sa suhe linije. Suci trebaju strogo kažnjavati pa će ljudi početi ponovno gledati u retrovizore”, poručio je Wolff.

Utrka za VN Nizozemske počinje u 15 sati.

Objava Tsunoda kažnjen zbog blokiranja Hamiltona pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak