Vozač Williamsa, Alex Albon i šef performansi u momčadi iz Grovea, Dave Robson, ostali su iznenađeni nakon odličnih treninga za britansku momčad tijekom priprema za Veliku nagradu Velike Britanije. No, unatoč odličnom treningu, obojica upozoravaju da moraju dobro pogledati podatke kako ne bi nešto pokvarili.

Da prvi dan trkaćeg vikenda u F1 ne bi bio kao i svaki drugi, pobrinuo se na VN Velike Britanije dvojac iz Williamsa. Unatoč tome što je Max Verstappen zauzeo prvo mjesto, najveću pažnju su uzeli Alex Albon koji je u oba treninga koja su se vozila na stazi Silverstone završio u top tri, dok mu se momčadski kolega Logan Sargeant pridružio u top pet tijekom drugog treninga.

Rezultat bivšeg Red Bullovog vozača i nije nekakvo iznenađene s obzirom na to da se tu i tamo pojavi u top 10, ono što je najviše iznenadilo sve okupljene je upravo rezultat mladog Amerikanca kojemu je to najbolji ”rezultat” u sezoni.

Naravno, treba napomenuti da je to bio samo trening i da i momčadi i vozači imaju još puno toga za naučiti kako se približavamo kvalifikacijama i utrci, dok ne treba izostaviti ni druge faktore poput količine goriva i planova vožnje za pojedine momčadi.

Williams je za Veliku nagradu Kanade donio novi aero paket s kojim je Albon završio utrku na sedmom mjestu, iako se smatralo da nadogradnje neće funkcionirati na stazi u Montrealu. Britanska momčad je tim rezultatom prestigla AlphaTauri i sada se sa sedam bodova nalazi na devetom mjestu konstruktora.

”Trebamo otići vidjeti podatke i pokušati ih razumjeti”, rekao je Robson okupljenim novinarima i nastavio:

”Mislili smo da ćemo biti malo bolji ovdje na brzoj stazi s paketom koji smo koristili u Kanadi. Mislim da nismo vidjeli njegov puni potencijal sve dok nismo došli ovdje. U Austriji je sve tako tijesno, krug je vrlo kratak, tako da čak i ako su performanse tu, tako je jednostavno skliznuti dolje na tablici rezultata, napraviti pogrešku, otići van staze.”

”Mislim da su performanse bile poprilično dobre u Austriji. Postoji puno više stvari od samog tempa bolida da bi se postigao dobar rezultat. Ali ipak, ovo je bio bolji dan nego što smo očekivali. Moramo to razumjeti. Mislim da su u pitanju performanse u brzim zavojima.”

Upitan hoće li tako dobar rezultat u petak promijeniti pristup momčadi za subotu, Robson je naglasio da će se fokusirati na širi kontekst i pokušat će shvatiti zašto se bolid tako dobro ponaša na ovoj stazi.

”Ne mislim da to mijenja ništa što radimo. Zapravo, pregledavanje podataka i analiza večeras je puno važnija nego kada imamo loš petak. Važno je stvarno razumjeti zašto je bilo dobro i pobrinuti se da ne upropastimo stvari”, rekao je Robson.

Alex Albon koji se trenutno nalazi na 13. mjestu u poretku vozača ponovio je Robsonove izjave o neočekivanoj brzini na stazi u Silverstoneu.

”Na neki način bilo je iznenađujuće. Moram reći da je bilo neočekivano, ne igramo se okolo i ne radimo čudne stvari. To je za nas samo normalan dan, prešli smo liniju i našli smo se među trojicom najboljih. Tako da je to na neki način zbunjujuće.”

”Ali istovremeno, bolid se ponašao dobro. Imamo nadogradnje na bolidu koje smo imali već dvije utrke. Barem prema simulacijama, pokazalo se učinkovitijim u brzim u odnosu na sporije zavoje. Također, u zadnje dvije utrke nismo imali puno brzih staza i ovo je prvi put da smo vidjeli kako paket funkcionira na brzoj stazi. Izgleda prilično dobro, ali moramo ostati realni. Napredujemo polako”, rekao je Albon.

Tajlanđanin je također primijetio veliki problem s vjetrom tijekom ovog vikenda i napominje kako to nekima paše, dok drugima jako smeta. Hoće li se problem s vjetrom riješiti ostaje za vidjeti, a akcija se nastavlja trećim slobodnim treningom u 12:30, dok su kvalifikacije za Veliku nagradu Velike Britanije na rasporedu u 16:00 sati.

Naslovna fotografija: Pirelli Press Area (Photo by James Sutton / LAT Images)

Objava U Williamsu iznenađeni performansama bolida tijekom treninga na Silverstoneu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija