ŠAPJANE – Organizacijski tim WRC projekta u Hrvatskoj posvećuje dužnu pažnju sigurnosti, kako natjecatelja, tako i svih sudionika najveće svjetske automobilističke manifestacije u nas, a posebno i gledatelja, kojih se očekuje u izuzetno velikom broju duž svih deset dionica kojima će od 21. do 24.travnja voziti najbolje rally posade svijeta.

Tijekom proteklih tjedana u Jastrebarskom, Krapini, Varaždinu i Karlovcu održani su stručni susreti najodgovornijih za sigurnost na brzinskim ispitima, a to podrazumijeva izuzetno kvalitetne timove zdravstva, vatrogastva i Gorske službe spašavanja. Posljednji u nizu održan je u Vatrogasno vježbovnom centru Šapjane, u Primorsko-goranskoj županiji, kojem je prisustvovalo 50-tak članova timova prve pomoći, vatrogasnih ekipa i HGSS-a koji će svoj obol i doprinos dati, na ove godine uvedenoj dionici brzinskog ispita Platak, izuzetno zahtjevnoj i jednoj od najizazovnijih, obzirom da se radi i o prostoru na kojem će se pozicionirati, otprilike na sredini duljine od 16-tak kilometara brzinskog ispita i jedna od šest „Fan zona“ WRC-a.

Domaćini i predavači, svaki u svojoj domeni, bili su dr. Mirko Grgurev, glavni liječnik WRC Croatia Rallyja, u području zdravstvene zaštite, Goran Batušić, član Povjerenstva za opću sigurnost Hrvatskog auto i karting saveza, u području vatrogastva, te Daniel Kuren iz Hrvatske gorske službe spašavanja, u domeni znanih obveza koje širom Hrvatske, u svakodnevnici, a posebno u planinskim dijelovima pokrivaju članovi ove dobrovoljne asocijacije.

Svi sudionici stručnog savjetovanja upoznati su s brojnim aspektima sigurnosnih radnji koje se predviđaju tijekom rallya, posebno apostrofirajući moguću pomoć i način provedbe iste kod natjecateljskih posada i vozila. Ove godine veliku novost predstavljaju načini intervencija kod vrhunskih automobila WRC1, hibridnih 11 „bolida“ za koje su propisane posebne mjere i načini koji se identično primjenjuju diljem svijeta, na svim rally stazama koje su domaćini Svjetskog rally prvenstva.

Vježba iznošenja vozača iz automobila (snimio M. Krpan)

Pored niza teorijskih „pravila“, slikovnih i video prikaza, komunikacijskih kanala od Ureda rallya do terena na području pet županije koje su ove godine obuhvaćene dionicom Croatia rallya, sudionici skupa u praktičnom su dijelu, kroz prezentaciju na jednom od trkaćih automobila, vježbali pristup i načine intervencije u cilju što bržeg, efikasnijeg, ali neminovno funkcionalnog načina pružanja pomoći vozačima i saniranja mogućeg mjesta nesreće. Višemjesečne pripreme svih službi provedene su na najbolji mogući način, a tijekom, gotovo cijelog hrvatskog WRC tjedna na terenu će se naći gotovo dvije tisuće članova sudačkih, redarskih, interventnih i raznih tehničkih službi. Odgovorna zadaća za sve sa samo jednim ciljem što bolje i uspješnije realizacije drugog izdanja WRC Croatia rallya u Hrvatskoj.

Autor: Miroslav Krpan

Objava Uoči WRC Croatia Rallyja: Sigurnosni aspekt od velikog značaja pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr