Prvi put u svojoj karijeri Max Verstappen je izborio prvu startnu poziciju na Velikoj nagradi Australije. Nije sve išlo sasvim jednostavno za njega u kvalifikacijama, sve do posljednjeg mjerenog kruga kad je bio značajno brži od konkurenata.

Nakon prvih mjerenih krugova u završnoj rundi kvalifikacija, Max Verstappen držao je prvo mjesto, ali razlike su bile vrlo male i djelovalo je kako mu pole position nije ni približno siguran. Blizu su bili vozači Mercedesa i Fernando Alonso u Aston Martinu.

Ipak, završni krug u Q3 bio je Maxov daleko najbrži – 1:16,732. Nadmašio je Georgea Russella za više od dvije desetinke i upisao svoj 22. pole position u karijeri. Time se izjednačio po broju prvih startnih pozicija s Alonsom.

“Posljednji krug bio je solidan. Sve do tada bilo je stvarno nezgodno pronaći grip i pokušati baš onako sve pogoditi u jednom krugu. Mislim da ste mogli vidjeti kako su svi vozili ili dodatni pripremni krug ili su bili brži u njihovom drugom pokušaju.”

“Imao sam u tom zadnjem pokušaju vremena za izlazak i taj prvi brzi krug, ali upalilo je ovaj put i vrlo sam sretan zbog toga. Bilo je vrlo teško postići da gume funkcioniraju u tom prvom zavoju i dobiti osjećaj sigurnosti kroz taj zavoj. Mislim da je to nekako priča koja se ponavlja kroz cijeli vikend”, izjavio je Verstappen.

Verstappen, Russell i Hamilton nakon kvalifikacija (Photo by Peter Fox/Getty Images)

Mercedes je u kvalifikacijama na Albert Parku izgledao jako dobro. Russell je izborio start iz prvog reda, dok će Hamilton biti u drugom redu s Alonsom. Evo kako je Max prokomentirao nastup Mercedesa i što očekuje u nedjeljnoj utrci…

“Pomalo sam iznenađen, možda su i oni također malo iznenađeni. Pretpostavljam da je to dobra stvar. Sve se svodi na dovođenje guma u pravi radni okvir, a rekao bih da su i oni napravili dobar posao u tom pogledu.”

“Što se utrke tiče, odradio sam dugački stint na trećem treningu te pritom malo proučio ponašanje guma. Mislim da u pogledu guma utrka neće biti jednosmjerna ulica, ali mislim da prema onome što smo pokazivali do sada ove godine, naš je bolid obično dobar u utrkama”, zaključio je Max.

Bodovi se dijele u nedjelju, a Max će pokušati povećati svoju prednost u ukupnom poretku. Trenutno je samo bod ispred Pereza, ali Meksikanca u nedjelju čeka start sa začelja, nakon izlijetanja već u prvoj rundi kvalifikacija.

Objava Verstappen: Bilo je stvarno nezgodno pronaći grip pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak