Ferrari je jedina momčad koja je tijekom 2023. uspjela osvojiti neku od Velikih nagrada u Formuli 1, naravno pored izrazito dominantnog Red Bull Racinga, a Carlos Sainz vjeruje da ta singapurska pobjeda pokazuje da njegova momčad zna raditi pod pritiskom.

Jasno, prvi preduvjet za pobjedu Ferrarija na Velikoj nagradi Singapura bio je vrlo loš vikend inače superiornog Red Bulla. ‘Bikovi’ su se neočekivano mučili, kao ni na jednoj drugoj stazi u ovogodišnjem prvenstvu, tako da se otvorila prilika za pobjedu neke druge momčadi.

Ferrari je često kritiziran zbog raznih pogrešaka, bilo vozača ili ljudi na pit wallu, no mora se priznati da su u Singapuru ove godine bili na visini zadatka. Carlos Sainz osvojio je jako važni pole position na zavojitoj uličnoj stazi, a onda ga pretvorio u pobjedu. Posebno se pamti njegova pametna taktika u završnici utrke, kojom je održavao suparnike iza svojih leđa, iako je dugo bio pod velikim pritiskom.

Osvrnuvši se na tu pobjedu, Španjolac smatra kako je to pokazatelj da Ferrari može biti pravi i kad je pod pritiskom, odnosno da je sposoban izvući maksimum iz situacije u kojoj se nađe. Na pitanje mijenja li spomenuta pobjeda dojam o cijeloj godini, Carlos je rekao:

“Sto posto. Mora imati utjecaj jer nije da smo imali puno prilika za pobijediti u utrci ove godine. Činjenica da smo tu pobjedu uzeli i da nismo potratili niti jednu priliku tamo, da smo maksimizirali FP1, FP2, FP2, kvalifikacije, Q1, Q2, Q3 i utrku – to je po meni bilo veliko postignuće. Ne samo za mene, nego za momčad. Dokazali smo da ćemo biti sposobni pobjeđivati kad se pruži prilika iduće godine.”

“Bili smo pod pritiskom tog vikenda jer bio je to jedini vikend u kojem smo se mogli boriti za pobjedu, uz možda Vegas. No, nismo to znali u to vrijeme. Činjenica da smo izvukli maksimum iz našeg nastupa, da nismo pukli pod pritiskom i da smo sve sastavili kako treba u tom vikendu pokazuje da ćemo sljedeće godine biti sposobni raditi takve stvari ako ćemo imati dobar bolid”, kaže Sainz.

Pobjedničko postolje na VN Singapura (Foto: Scuderia Ferrari Press Office)

Bolid je definitivno bio najveći problem Ferrarija ove godine jer imao je jako velika odstupanja u svojim performansama, ovisno o stazi i uvjetima. Ono što veseli Sainza je činjenica da je momčad operativno ipak bila na višem nivou nego u prethodnim sezonama.

“Točno takav je osjećaj i iznutra”, rekao je Carlos. “Mislim da smo prihvatili taj paket koji smo imali, stavili smo ga na stazu i pokušali izvući maksimum svakog vikenda. I mislim da smo radili puno bolji posao u tom pogledu.”

“Nije bilo lako jer s mentalne je strane izazovno za razumjeti kako u Las Vegasu možemo nadmašiti Red Bull u kvalifikacijama za tri desetinke i boriti se za pobjedu, a u Brazilu zaostajati za jednu sekundu u tempu utrke. Gotovo je nevjerojatno da su se događale takve promjene u performansama. Moramo se pobrinuti na iduće godine imamo više Vegasa, a manje Brazila.”

Iako je bio dosta bolji u završnom dijelu sezone, Ferrari na koncu ipak nije uspio uhvatiti Mercedes u ukupnom poretku konstruktora. Drugo mjesto pobjeglo je za samo tri boda. Sada su sve snage usmjerene na razvoj novog bolida, s ciljem otklanjanja glavnih nedostataka.

“Bolid se u simulatoru ponaša drukčije, sasvim sigurno. No mislim da dok ne stavimo u njega 100 kilograma goriva i probamo voziti na korištenim gumama, bit će nemoguće vidjeti kako se bolid zaista ponaša prema gumama i kako će to utjecati na našu brzinu u utrkama. To ćemo znati tek u Bahreinu kad stavimo bolid na stazu. U međuvremenu se možemo jedino koncentrirati na poboljšanja u zračnom tunelu”, poručio je španjolski vozač.

Do predsezonskih testiranja ostalo je još nešto više od dva mjeseca. Zakazana su za 21. – 23. veljače u Bahreinu.

Objava Sainz: Dokazali smo da smo sposobni pobjeđivati kad se pruži prilika pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak