Max Verstappen i Sergio Perez “zaključali” su prvi startni red, a Nizozemac je posebno zadovoljan pole positionom jer su se mučili tijekom treninga.

Branitelj naslova svjetskog prvaka Formule 1, Max Verstappen, čini se nastavio je tamo gdje je i stao prošle godine, osvojivši pole position u napetim kvalifikacijama na Velikoj nagradi Bahreina. Ferrarijevi Charles Leclerc i Carlos Sainz zauzeli su treću i četvrtu startnu poziciju, dok je Fernando Alonso osvojio peto mjesto za Aston Martin. Unatoč savršenom testiranju prije sezone, Verstappen nije bio najbrži niti na jednom treningu prije kvalifikacija, dok je Alonso bio najbrži u FP2 i FP3.

Upitan od strane novinara da pojasni malo odakle je došao tempo za kvalifikacije Verstappen je izjavio:

“Posebno sam sretan jer mi je cijeli vikend do kvalifikacija bio vrlo težak. Nisam mogao pronaći odgovarajući balans koji sam imao na testiranjima i stvarno sam se dosta mučio s podešavanjem bolida. Ušao sam u kvalifikacije i sve je već bilo malo bolje, ali nije bilo savršeno, recimo.”

“Onda smo u Q3 odvezli te krugove. Još uvijek mislim da nije savršeno, ali ide u boljem smjeru i svakako ćemo morati analizirati zašto nam je od testiranja do utrke bilo toliko teško. Ali svejedno, sjedimo ovdje s dvama bolidima, tako da nakon prošle godine mislim da je ovo ponovno vrlo jak početak za nas i vrlo sam sretan zbog toga.”

Nizozemac je dodao da je Red Bull istražio nekoliko različitih opcija za podešavanje bolida kako bi pronašao taj neuhvatljiv tempo.

“Otišao sam lijevo i desno, pa se vratio u sredinu i pronašao neki kompromis, što je pomalo neobično, raditi tako velike promjene. Ali, kao što sam rekao, srećom u kvalifikacijama to je vjerojatno najbolji balans koji sam imao tijekom vikenda”, rekao je Verstappen.

Njegov momčadski kolega Sergio Perez, koji je propustio osvojiti pole position za samo 0,138 sekundi, ponovio je komentare svog momčadskog kolege o postavkama bolida i izrazio veliko zadovoljstvo prikazanim na kvalifikacijama, iako žali za time što nije uspio pobijediti Nizozemca.

“Kao što je Max rekao, balans je bio jako drugačiji u odnosu na testiranje. Napravili smo dosta kilometara ovdje, ali došli smo na ovaj trkači vikend i zatekao nas vrlo drugačiji balans u odnosu na testiranje, tako da smo radili na način da smo radili ogromne promjene s jedne strane na drugu.”

“Mislim da smo na kraju znali da moramo žrtvovati malo kvalifikacijskog tempa za sutrašnju utrku, pa se nadam da će to donijeti plodove. Općenito, nisam bio baš samouvjeren u svoj balans tijekom kvalifikacija, ali kako sam napredovao, uspio sam se naviknuti na balans koji sam imao i na kraju sam uspio ostvariti dobar krug u Q3. Ipak, ne dovoljno dobar za pobijediti Maxa.

Unatoč samouvjerenosti koja vlada u Red Bullovom taboru, Perez napominje da ipak treba pripaziti na tempo Ferrarija i Aston Martina jer bi mogli predstavljati veliku prijetnju u nadolazećoj utrci.

Objava Verstappen: Pri podešavanju bolida išli smo lijevo-desno pa natrag u sredinu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija